Ц
Ц
Ц
A
A
A+

StAR відзначає законодавчі ініціативи АРМА та розвиток двосторонньої співпраці

26-06-2019

У червні 2019 року StAR опубліковано річний звіт, який відображає сучасні тенденції в сфері боротьби з корупцією і фінансовими злочинами, проблемні питання і досягнення щодо повернення викрадених активів, а також інформацію про діяльності StAR у напрямку надання допомоги державам у розробці нових законодавчих ініціатив для вдосконалення системи протидії корупції та злочинній діяльності, повернення незаконно отриманих та переміщених в іноземні юрисдикції активів, тощо.

StAR є авторитетною платформою діяльність якої, серед іншого, спрямована на сприяння державам у розробці нормативно-правового підґрунтя, формування інституційних знань необхідних для повернення активів, що мають незаконне походження.

Значна частина звіту присвячена Україні та АРМА, зокрема. Так, у своєму звіті за 2018 рік StAR відзначила, що Україна досягла успіхів з моменту участі в Першому форумі з повернення активів у 2017, організованому StAR за сприяння США та Великобританії, під час якого було представлено АРМА.

Як відзначено в звіті, StAR здійснювала аналіз проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання діяльності у сфері виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» та надавала свої коментарі до положень, що стосуються внесення змін у законодавство в частині управління та розпорядження арештованими, конфіскованими активами, що свідчить про беззаперечне прагнення АРМА до імплементації кращих світових практик щодо управління арештованим майном, що в свою чергу сприятиме вдосконаленню національної правової системи для подолання однієї з найбільших загроз сучасності – корупції.

Так, наприкінці минулого року представники StAR брали участь в першому в Україні форумі з менеджменту арештованих активів ФОРМА, який організували АРМА спільно з Антикорупційною ініціативою ЄС в Україні (EUACI). В рамках ФОРМА експерти StAR поділилися результатами своєї аналітичної роботи та досвідом у сфері управління активами, а також поінформували учасників заходу про кращі практики інших партнерів StAR, про що також відзначено в річному звіті StAR.

StAR відзначає у своєму звіті, що в 2018 році для правоохоронних органів та громадянського суспільства було проведено низку заходів в рамках підтримки зусиль України щодо повернення активів, які мають незаконне походження.

АРМА високо цінує партнерські відносини зі StAR та зацікавлене в подальшому розвитку конструктивного діалогу.

Більш детально з текстом звіту StAR за 2018 рік можна ознайомитися за посиланням: https://star.worldbank.org/sites/star/files/star-annual-2018-09-reduced.pdf