Ц
Ц
Ц
A
A
A+

ТОВ «Нафтогаз Тепло» продовжує управління Новороздільською та Новояворівською ТЕЦ

09-09-2020

4 вересня 2020 року Окружний адміністративний суд міста Києва частково задовольнив позов до АРМА власників Новороздільської та Новояворівської ТЕЦ – ТОВ «Енергія-Новий Розділ» та ТОВ «НВП «Енергія-Новояворівськ».

Рішенням суду визнано протиправними дії АРМА щодо обрання ТОВ «Нафтогаз Тепло» управителем арештованих майнових комплексів на Львівщині та розміщення відповідного оголошення на офіційному вебсайті Агентства.

Водночас суд відмовив у задоволенні позову в частині визнання протиправним та скасування рішення Тендерного комітету АРМА про обрання управителя ТОВ «Нафтогаз Тепло».

При ухваленні зазначеного рішення суд керувався частиною першою статті 13 Закону України «Про публічні закупівлі», яка передбачає, що закупівлі можуть здійснюватися шляхом застосування однієї з таких конкурентних процедур: відкриті торги, торги з обмеженою участю, конкурентний діалог.

Водночас судом не враховано частину другу статті 13 вказаного Закону, якою передбачено, що як виняток та відповідно до умов, визначеній у частині другій статті 40 цього Закону, замовники можуть застосовувати переговорну процедуру закупівлі. Переговорна процедура застосовується у разі виникнення особливих економічних чи соціальних обставин, пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, що унеможливлює дотримання замовником строків для проведення тендера. Натомість процедура конкурсного відбору управителя арештованими активами складається з багатьох етапів і є тривалою.

Наразі вказані судові рішення не набрали законної сили.

Зі свого боку АРМА здійснює всі необхідні заходи щодо оскарження рішень суду в апеляційному порядку.

Слід наголосити, що в суді не оскаржувалися рішення про накладення на зазначені майнові комплекси арешту, передачу їх в АРМА, а також укладений з ТОВ «Нафтогаз Тепло» договір управління цими активами.

Відтак, заходи з управління ТЕЦ продовжуються відповідно до умов договору, що підтверджують представники управителя.

«Нашим першочерговим завданням була і залишається вчасна подача тепла до осель містян, - заявив виконавчий директор ТОВ «Нафтогаз Тепло» Роман Зубик. - Зазначеними рішеннями суду не оскаржувалась законність чинних договорів управління. Усі договори управління ТЕЦ діють, тож ми продовжуємо працювати у правовому полі». Станом на сьогодні компанія «Нафтогаз Тепло», яка здійснює управління Новороздільською та Новояворівською ТЕЦ, проводить активну підготовку до опалювального сезону-2020-2021.

Нагадаємо, що у 2018 році арештоване у кримінальному провадженні майно Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ було передане в управління АРМА на підставі судової ухвали. Для уникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, зокрема недопущення припинення тепло- та електропостачання мешканцям Новояворівська та Нового Роздолу, у листопаді-грудні 2019 року АРМА застосувало переговорну процедуру та обрало управителем арештованого майна ТОВ «Нафтогаз Тепло».

За короткий час новий управитель забезпечив відновлення роботи обох підприємств, поточний ремонт мереж та виплати трудовим колективам ТЕЦ. Це дозволило успішно пройти опалювальний сезон протягом 2019-2020 років та здійснити необхідні заходи з підготовки до наступного опалювального сезону.