Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Ухвалено важливі зміни до Закону про АРМА

14-07-2021

Народні депутати прийняли в цілому доопрацьований після першого читання  законопроєкт № 5141.

Завдяки внесеним до другого читання правкам, документ містить низку конструктивних новацій, які, зокрема, передбачають:

- реалізацію арештованого рухомого майна на підставі рішення (ухвали) суду, до винесення остаточного вироку у справі та за наявності чітких критеріїв;

- приведення розміру вартості активів, який є підставою для їх передачі в АРМА, у відповідність до порогу вартості, визначеного в КПК України – 200 мінімальних прожиткових мінімумів;

- вдосконалення порядку повернення активів власникам за рішенням суду – АРМА буде зобов'язане повернути актив протягом 10 робочих днів з моменту появи ухвали в Реєстрі судових рішень.

Ухвалений закон набирає чинності з 1-го листопада цього року.

Вказані зміни є лише початком комплексної законодавчої реформи АРМА, яка має розроблятися за участі представників Агентства та профільних фахівців у сфері управління арештованими активами. Зокрема, йдеться про запровадження повноцінного планування передачі активів в управління АРМА, розблокування управління корпоративними правами та цінними паперами, забезпечення пріоритету кримінального арешту та неможливості його блокування у некримінальному судочинстві тощо.

Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю з парламентарями та громадськими організаціями для реального зміцнення інституційного потенціалу АРМА.