Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Ухвалено зміни до Закону про АРМА щодо управління стратегічними активами

03-06-2021

Верховна Рада внесла зміни до Спеціального закону про АРМА, які дозволять забезпечити безперебійне функціонування арештованих активів стратегічного значення.

АРМА тривалий час закликало народних депутатів запровадити особливу процедуру відбору управителів для активів, збої у функціонуванні яких можуть спричинити надзвичайні ситуації або інші негативні наслідки. Запропонована Агентством модель передбачає можливість визначення урядом державних підприємств управителями для таких об’єктів на позаконкурсній основі, що дозволить оперативно налагодити управління ними та гарантувати належну роботу з боку держави. Водночас після відповідного урядового рішення АРМА здійснюватиме комплексний супровід управлінських заходів згідно з передбаченими законодавством процедурами.  

Варто зазначити, що подібні активи часто є збитковими та потребують значних інвестицій, які управителі – приватні компанії – не зацікавлені здійснювати з огляду на тимчасовість арешту та управління. В таких умовах забезпечити стратегічні підприємства необхідними ресурсами здатна лише держава.

Сьогодні парламентарі підтримали нову модель на законодавчому рівні, тож сподіваємось, що збереження стратегічних об’єктів більше не залежатиме від ринкової кон’юнктури та попиту бізнесу на них.

Як відомо, наразі в управління АРМА передано дві ТЕЦ у Львівській області, нафтопродуктопровід «Самара – Західний напрямок», АТ «Мотор Січ»,  ПАТ «По газопостачанню та газифікації «Донецькоблгаз» тощо.