Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Уряд передав в управління «Нафтогаз Тепло» арештоване майно двох ТЕЦ на Львівщині за особливою процедурою

20-08-2021

Кабінет Міністрів України погодився з пропозицією АРМА та Міністерства енергетики щодо передачі в управління ТОВ «Нафтогаз Тепло» арештованого майна єдиних майнових комплексів Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ у Львівській області.

Відповідне розпорядження уряд прийняв у п'ятницю, 20 серпня.

Таке рішення дозволить забезпечити стале проходження опалювального періоду в Новояворівську та Новому Роздолі, зокрема уникнути виникнення надзвичайних ситуацій та збоїв у тепло-, енерго- і електропостачанні зазначених населених пунктів.

Згідно з текстом розпорядження, на АРМА покладається обов'язок забезпечити передачу активів ТОВ «Нафтогаз Тепло» відповідно до актів приймання-передачі на період до усунення ризику переривання функціонування обох ТЕЦ. Водночас ТОВ «Нафтогаз Тепло», Міністерство енергетики, Міністерство розвитку громад та територій, а також Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) мають вжити всіх необхідних заходів у межах своєї компетенції для запобігання виникненню вказаних ризиків.

Важливо наголосити, що рішення Кабміну прийняте у рамках особливого порядку відбору управителів для стратегічних та соціально важливих активів, що застосовується в особливих випадках і дає змогу найбільш ефективним державним компаніям на законних підставах та у максимально стислі строки налагодити управління об'єктами критичної інфраструктури. Практичне застосування такого механізму стало можливим завдяки нещодавно ухваленому парламентом законопроєкту 5309, яким внесено зміни до Спеціального закону про АРМА.

Як зазначив керівник Національного агентства Дмитро Жоравович, розпорядження Кабінету Міністрів вирішує два стратегічних завдання. «По-перше, це важлива передумова для успішного проходження наступного опалювального сезону у Новому Роздолі та Новояворівську. По-друге, нарешті з'явився практично апробований механізм, який гарантує участь держави у збереженні та забезпеченні функціонування стратегічних активів, зокрема, таких як Мотор Січ, Донецькоблгаз тощо» - зазначив очільник АРМА.