Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Уряд схвалив законопроєкт щодо розблокування управління цінними паперами та частками у статутних капіталах

28-10-2021

Кабінет Міністрів України погодив та вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт про внесення змін до статті 21 Закону України про АРМА, якими передбачено виключення з відповідної статті положення про необхідність для управителя арештованими акціями та частками у статутних капіталах  погоджувати свої дії із власником таких активів.

Законопроєкт було розроблено за ініціативою АРМА з метою розблокування повноцінного управління зазначеними активами. Наразі під час здійснення повноважень власника акцій або корпоративних прав у вищих органах управління відповідної юридичної особи відібраний АРМА управитель зобов’язаний погоджувати свої дії з власником вказаних активів, що фактично унеможливлює повноцінне управління такими активами, як акції ПрАТ «Газтранзит», Український Медіа Холдинг та ряд інших.

Наприклад, у випадку з арештованими акціями ПрАТ «Газтранзит» АРМА вимушено витратило час та бюджетні кошти лише на доведення в суді наданих законодавством прав на управління цим активом. Крім того, відібраний Агентством на конкурсі управитель зазначеними акціями не має змоги приймати рішення про розподіл дивідендів на користь держави, внаслідок чого державний бюджет щорічно втрачає сотні мільйонів гривень доходу.

Загалом в управління АРМА передано досить велику кількість активів у вигляді часток у статутному (складеному) капіталі, акцій або паїв. Лише останнім часом Агентство отримало в управління 100% статутного капіталу (корпоративних прав) ПАТ «Мако Актив», 100% статутного капіталу (корпоративних прав) «Східний Бізнес Центр», 100% акцій ПАТ «Всеукраїнський банк розвитку» тощо.

«Сьогодні багато важливих активів, які могли б приносити значні доходи державі, фактично позбавлені перспектив повноцінного управління з боку суб’єктів господарювання, котрі не контролюються власниками таких активів або пов’язаними з ними особами. Тому вдосконалення законодавчої бази з цього питання є одним з важливих кроків для підвищення ефективності управління арештованими активами», - пояснив очільник АРМА Дмитро Жоравович.