Ц
Ц
Ц
A
A
A+

В АРМА проведено функціональний аудит для оптимізації структури

06-02-2023

У зв’язку з потребою значної економії та альтернативних способів наповнення Державного бюджету під час воєнного стану, уряд ініціював реформу щодо скорочення кількості міністерств, центральних органів влади і кількості державних службовців, а отже, зменшення фонду заробітної плати.

Такі радикальні кроки неодноразово протягом минулого року були темою обговорення як на рівні уряду, так і в експертному середовищі. За декілька місяців до офіційних рішень, розуміючи нагальність питання, АРМА з метою підвищення ефективності державного управління та державної служби проведено функціональний аудит, що є процесом аналізу інформації про критичні, актуальні та неактуальні функції органу виконавчої влади, з метою визначення їх необхідного обсягу, збереження чи виключення, актуальності щодо виконання або невиконання в умовах воєнного стану.

Разом  із скороченням видатків на оплату праці, фахівцями було переглянуто та поєднано ряд допоміжних функцій, реорганізовано сервісні структурні підрозділи центрального апарату АРМА і зменшено їх кількість на 10%.

Із початком боротьби з російською агресією, суттєво зросли обсяги навантаження на працівників  Нацагентства, зокрема додалися повноваження з виявлення і розшуку активів підсанкційних осіб та майна заборонених в Україні політичних партій. Крім того, кратно зросла кількість арештованих активів, переданих в управління АРМА під час війни. В середньому навантаження на  працівника збільшилося на 40%.

В цих умовах фахівцями Нацагентства зроблено все можливе для оптимізації функціоналу і ефективного виконання завдань стосовно виявлення, розшуку та управління активами. Агентством розроблено і погоджено з усіма зацікавленими органами проект постанови Кабінету Міністрів України щодо скорочення штатної чисельності працівників АРМА додатково на 14%. Цей проект наразі перебуває на розгляді уряду.

Водночас, попри збільшення навантаження та оптимізацію структури, завдяки діяльності АРМА минулого року до Державного бюджету перераховано понад 1,5 мільярда гривень, отриманих від різних шляхів управління активами (реалізація, передача управителям, управління коштами). Також рекордних показників досягнуто у сфері розшуку активів – кількість опрацьованих запитів у 2022 році перевищила 7 тис., завдяки чому розшукано грошові кошти і корпоративні права на понад 60 мільярдів гривень та 198 тис. одиниць рухомого й нерухомого майна, яке правоохоронці можуть арештувати.