Ц
Ц
Ц
A
A
A+

В АРМА відбулось експертне обговорення законопроекту щодо управління корпоративними правами

07-12-2022

Керівництво та представники АРМА обговорили з експертами громадських організацій «Transparency International Ukraine», «Інститут законодавчих ідей», «Незалежна антикорупційна комісія» (НАКО), а також співробітниками Національної академії правових наук України та Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка проблеми вдосконалення законодавства, яке регулює управління арештованими корпоративними правами.

Зокрема, головною темою обговорення став законопроект №8184, який вже пройшов погодження профільним Комітетом Верховної Ради з  питань антикорупційної політики.

Вказаний законопроєкт пропонує позбавити тимчасового управителя, якого АРМА обирає на конкурсі, обов’язку погоджувати з власником корпоративних прав свої дії в органі управління юридичної особи. Однак лише у тих випадках, коли таким власником є фізична чи юридична особа, пов’язана із російською федерацією або республікою білорусь.

Під час обговорення значну увагу приділено проблемі ідентифікації факту належності активів російським та білоруським власникам (згідно із законопроектом, це завдання має бути покладено на суд, який ухвалює рішення про арешт і передачу корпоративних прав в управління АРМА). Адже від коректності такого визначення буде залежати те, чи має Національне агентство законні підстави управляти корпоративними правами з урахуванням особливостей, передбачених законопроектом.

«Вже кілька років поспіль АРМА пропонує вирішити проблему управління корправами на рівні законодавства. А в умовах повномасштабної війни актуальність теми суттєво зросла, оскільки у понад третині випадків передачі активів нам в управління йдеться саме про арештовані корпоративні права. Які у тому числі мають російських та білоруських бенефіціарів. При цьому ситуація, за якої управитель під час війни з росією має запитувати російського власника згоди на управління активом на території України, - повний нонсенс. Тому законопроект №8184 хоч і не вирішує всі наявні проблеми щодо розпорядження арештованими корправами, все ж є важливим кроком до більш ефективного управління вказаним типом активів», - зазначив під час зустрічі т.в.о. Голови АРМА Дмитро Жоравович.

За підсумками обговорення, учасники погодилися з тим, що системне вдосконалення збереження вартості арештованих активів, зокрема корпоративних прав, не обмежується обговорюваним законопроектом, а потребує також вирішення питань щодо унеможливлення блокування заходів управління певними юридичними інструментами, надання АРМА статусу учасника кримінального провадження тощо.