Ц
Ц
Ц
A
A
A+

В Україні створять Національну стратегію з повернення активів

12-09-2019

Повернення активів незаконного походження є важливою складовою протидії корупції, відмиванню коштів, організованій злочинності та спрямоване на  позбавлення злочинців їх незаконно одержаних доходів.

За результатами технічної оцінки АРМА, що була проведена у 2018 році трьома незалежними експертами у галузі повернення активів, залученими EUACI, була надана рекомендація щодо розробки Національної стратегії з повернення активів.

Дотримуючись ініціативного підходу у формуванні державної політики та імплементації кращих світових практик у сфері розшуку та управління активами, АРМА звернулось до EUACI з проханням надати підтримку у розробці Національної стратегії з повернення активів.

        В рамках реалізації Плану співробітництва між АРМА та EUACI на 2019 рік, EUACI до розробки Стратегії залучено пана Клаудіо Строліго, який є визнаним міжнародним експертом зі значним досвідом підготовки нормативно-правових актів та стратегічних документів для іноземних держав, міжнародних організацій та спеціалізованих установ, таких як Рада Європи, Егмонтська група, World Bank Group, UNODC тощо.

       Під час першої  місії в Україну  3 - 5 вересня 2019 року, Клаудіо Строліго провів низку зустрічей з представниками АРМА, Держфінмоніторингу, Національної поліції, САП, НАБУ, ДБР, Генеральної прокуратури, Вищого антикорупційного суду та іншими з метою всебічного ознайомлення зі станом справ, нормативно-правовим регулюванням та діяльністю у сфері.

         АРМА за підтримки EUACI формує робочу групу, діяльність якої буде спрямована на розробку спільно з міжнародним експертом Національної стратегії з повернення активі та  плану дій з її імплементації. АРМА запрошує до співпраці причетні органи влади та громадські організації, діяльність яких спрямована на боротьбу з корупцією та повернення незаконних активів.

       Національна стратегія з повернення активів та план дій з її реалізації мають стати основою для довгострокового планування, розвитку та вдосконалення системи повернення злочинних активів та дорожньою картою співпраці органів влади у цьому напрямку.