Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Відбулося експертне обговорення кращих міжнародних практик з управління арештованими активами

12-05-2021

Сьогодні відбулася експертна робоча зустріч з питань управління арештованими та конфіскованими активами, організована Антикорупційною ініціативою ЄС (EUACI) в Україні.

У відкритому діалозі взяли участь авторитетні міжнародні експерти з питань управління активами, представники Європолу, французького, чеського, нідерландського, американського офісів з управління активами, а також народні депутати України і представники АРМА.

Учасники онлайн-зустрічі поділилися досвідом управління арештованими активами у своїх країнах, зробивши наголос на необхідних передумовах ефективного менеджменту. Зокрема, експерти акцентували увагу на важливості механізму планування перед арештом як ключової умови для успішного управління активами. Окремо спікери відзначили потребу в наявності в офісів з менеджменту активів повноважень з продажу арештованого майна до фінального рішення суду як способу збереження економічної вартості активів, зокрема депресивних. Також експерти звернули увагу на те, що в разі передачі в управління арештованих компаній, підприємств та інших цілісних майнових комплексів, уповноваженим офісам слід передавати активи в повному обсязі та з належними правовими інструментами для здійснення ефективного управління ними.  

Озвучені міжнародні практики та рекомендації експертів є успішно апробованими орієнтирами для законодавчого реформування діяльності українського АРМА, яке сьогодні потребує суттєвого інституційного вдосконалення. Активна участь українських парламентарів у професійному діалозі з іноземними експертами має стати запорукою розробки якісних законодавчих актів у сфері управління арештованими активами, з урахуванням кращого досвіду закордонних аналогів АРМА.