Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Виступ Голови АРМА Олени Думи під час міжнародного онлайн-засідання Постійної ради Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) 10 квітня 2024 року

10-04-2024

 

Пані та панове, шановні учасники, перш за все, я хотіла б подякувати вам за запрошення взяти участь у цій онлайн-зустрічі. Для мене велика честь бути присутньою тут і виступати в якості доповідача.

Для АРМА символічно, що Мальта головує в Економіко-довкільному комітеті Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Бюро з розшуку та повернення активів Мальти - перше відомство, з яким АРМА підписало Меморандум про партнерство та співробітництво. Ця угода стане основою та стійкою платформою для подальших ініціатив, а також посилить взаємодію та співпрацю між українськими та мальтійськими установами.

На сьогоднішній день АРМА є єдиним державним органом в Україні, створеним за зразком аналогічних інституцій у країнах-членах ЄС.

Агентство є повністю незалежною інституцією, яка за змістом, обсягом функцій та правовим статусом не має аналогів у системі органів державної влади в Україні.

АРМА є ключовим елементом антикорупційної архітектури України, оскільки одним з наших основних завдань є управління та реалізація активів, отриманих від корупційних злочинів. Наша робота є особливо важливою в умовах російської агресії.

АРМА відіграє важливу роль у забезпеченні дотримання міжнародних санкцій, накладених на осіб та організації, безпосередньо пов'язаних з російською федерацією. Саме за ініціативи АРМА у лютому 2024 року Медведчук та його оточення були запропоновані до включення в 14 санкційний список ЄС.

Я обійняла посаду голови АРМА 30 червня 2023 року.

За цей короткий час нашій новій команді вдалося досягти суттєвих результатів, серед яких відкриття публічного доступу до Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні. 

АРМА поєднує в собі такі функції:

До функцій АРМА входить розшук, виявлення та управління активами. Прошу більше детально ознайомитись з інформацією на слайді 

2023 рік став рекордним за кількістю запитів на розшук активів, отриманих Агентством.

Ми отримали майже 13 000 запитів, що майже на 40% більше, ніж у попередньому році, коли таких запитів було 7 960.

Це свідчить про зростаючу ефективність та репутацію АРМА на національному та міжнародному рівнях.

У лютому представники АРМА взяли участь в засіданні робочої групи Європолу з питань проведення операції «Оскар» у штаб-квартирі Європолу (м. Гаага) спільно з державами-членами ЄС, Євроюстом і Frontex для підтримки фінансових розслідувань держав-членів ЄС щодо злочинних активів осіб, які перебувають під санкціями у зв’язку з російським вторгненням в Україну

Як я зазначала, АРМА відкрило публічний доступ до Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні. Правоохоронні органи мали сумніви щодо відкриття реєстру, пояснюючи це неможливістю надання повної інформації про активи під час воєнного стану. Але я і моя команда завжди виступали за відкритість і прозорість, тому доступ громадськості до реєстру все ж таки було відкрито.

Унікальність АРМА як державного органу полягає в його безперервному ланцюгу повноважень: від виявлення та розшуку до управління та продажу арештованих активів.

Наразі АРМА передано контроль над єдиними майновими комплексами, підприємствами видобувної, переробної та харчової промисловості, соціальними об'єктами, сільськогосподарською технікою, спеціальним транспортом, водним транспортом тощо.

На сьогоднішній день з понад 244 000 записів про арештовані активи в усіх кримінальних провадженнях 68 500 передано в управління АРМА. З них 1 064 - це активи, 100% корпоративних прав на які належать громадянам Росії. Активи, що включають корпоративні права, які належать громадянам РФ менше ніж на 100% або менше ніж на 50%, налічують понад три тисячі. Серед останніх таких активів, переданих в управління АРМА, - 100% корпоративних прав ТОВ "Аерок", ПрАТ "Вінницяпобутхім", "Моршинська", "Миргородська", "Боржомі", "Вінницький авіаційний завод", "Мотор Січ" та інші.

АРМА є єдиним центральним органом виконавчої влади в Україні, який може купувати військові облігації. 

Таким чином, це єдиний державний орган, який зміцнює обороноздатність країни за рахунок арештованих активів російського походження.

На сьогодні Агентство придбало ОВДП "Військові облігації" на суму майже 3,7 мільярда гривень. (100 мільйонів доларів) Серед яких 1,8 млрд грн - це гроші підсанкційної особи, які АРМА знайшло в комерційному банку та повернуло до державного бюджету.

У 2024 році ми плануємо продовжити фінансування бюджетних видатків, необхідних для потреб Збройних Сил України, шляхом купівлі військових облігацій та розробляти нові дієві рішення.

У 2023 році АРМА стало членом Європейської мережі партнерів по боротьбі з корупцією (EPAC/EACN) та увійшло до складу Наглядової ради Міжвідомчої мережі з управління активами Балканського регіону.

У листопаді за ініціативи АРМА Уряд удосконалив процедуру реалізації арештованих активів та запровадив можливість їх продажу за кордоном.

Вперше в історії України та в практиці АРМА розпочався процес продажу арештованого майна за кордоном - розкішної 92-метрової яхти Royal Romance, яку у 2015 році придбав державний зрадник Віктор Медведчук. АРМА розшукало судно в Хорватії. Судно було заарештовано українським та хорватським судами і передано АРМА для подальшого продажу.

У лютому Кабінет Міністрів схвалив продаж Royal Romance, а уповноважені співробітники АРМА провели комплексну перевірку.

У березні 2024 року АРМА оголосила конкурс з відбору реалізаторів активу. Варто зазначити, що АРМА не проводить продаж яхти, АРМА на конкурсних засадах обирає організатора аукціону, який після підписання договору організовує аукціон з продажу яхти ROYAL ROMANCE. 23 квітня 2024 року буде оголошено переможця даного конкурсу.

Однак Royal Romance - це не лише про гроші. Той, хто купить цю яхту, увійде у світову історію. Медведчук буде покараний, і Путін буде покараний. І чим дорожче буде проданий актив, тим більше новий власник допоможе Україні та світу.

Користуючись нагодою, просимо наших іноземних колег та партнерів слідкувати за процесом продажу яхти. 

Національне Агентство не лише докладає максимальних зусиль, щоб продовжувати ефективну діяльність, але й дбає про відкритість, прозорість та підзвітність, тому вперше з моменту заснування АРМА 26 березня 2024 року відбулась публічна презентації річного звіту за 2023 рік.

Цей стислий звіт по закінченню нашої зустрічі ми надішлемо у  електронному вигляді. 

Але про результати діяльності органу красномовніше скажуть цифри. На слайді відображені надходження до державного бюджету за минулі роки та лише за перший квартал 2024 року. За нашими прогнозами надходження до бюджету за 2024 рік вже будуть налічувати сотні мільйонів доларів США. 

Кожен факт у моїй доповіді - це результат кропіткої роботи та взаємних успіхів, які стали можливі завдяки нашій повній відданості справі.

Ми прагнемо бути прозорими та відкритими, щоб кожен мав змогу побачити реальні результати нашої діяльності.

Дякую вам за можливість та наданий час для представлення діяльності Агентства! Ми продовжуватимемо нашу роботу, прагнучи справедливості та повернення того, що було втрачено!