Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Віталій Сигидин: Ефективність АРМА не вимірюється лише надходженнями до бюджету

17-05-2021

Головне завдання АРМА – це розшук і збереження арештованих активів, а не створення доходів.

На цьому наголосив тимчасово виконуючий обов’язки Голови АРМА Віталій Сигидин в інтерв’ю виданню Бізнес Цензор.

За його словами, ефективність роботи АРМА у публічному просторі здебільшого вимірюють через співвідношення бюджетних витрат на Агентство та чистих надходжень до бюджету від управління арештованими активами, але такий підхід є некоректним з кількох причин.

«По-перше, … із трьох видів управління, які здійснює АРМА – управління шляхом передачі активів в оренду бізнесу, шляхом реалізації майна на торгах і шляхом розміщення арештованих коштів на депозиті у банку – тільки перший спосіб забезпечує бюджет доходами, - зазначив посадовець. - Натомість кошти від реалізації майна та арештовані кошти – а це сьогодні понад 630 мільйонів гривень – бюджет може отримати тільки після конфіскації».

Водночас, за твердженням керівника АРМА, далеко не всі доходи, які генерує бізнес на арештованих активах, йдуть державі. «АРМА відповідає передусім за збереження активів, тому велику частину зароблених коштів управителі витрачають на відновлення, ремонти і модернізацію майна. В окремих випадках на збереження активів витрачається 3 із 4 зароблених гривень. Решта отриманого доходу розподіляється між бюджетом та управителем, який отримує винагороду за свою діяльність», - повідомив Віталій Сигидин.

Він додав, що фактичний минулорічний бюджет АРМА склав близько 157 млн грн, тоді як через залучення бізнесу орган зберігає активи вартістю у 3,3 мільярди гривень. «Саме збереження активів, повторюю, є головною метою АРМА – це не лише чітко прописано у нашому законі, про це також наголошують міжнародні експерти з питань управління активами. Натомість в Україні культивується хибне уявлення про АРМА як про таке собі підприємство з генерування доходів. Варто усвідомити, що арештовані активи – це в першу чергу проблемні активи, і наші закордонні колеги не стільки заробляють, скільки витрачають кошти на їх зберігання, отримуючи дохід в основному завдяки продажу майна» - підсумував очільник АРМА.