Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Як і для чого АРМА використовує систему електронної взаємодії між державними інформаційними ресурсами "Трембіта"?

21-03-2023

Система електронної взаємодії між державними інформаційними ресурсами (СЕВДЕІР) «Трембіта» - це інноваційна розробка, яка забезпечує зручний та ефективний обмін інформацією між різними державними структурами. Вона була розроблена з метою забезпечення більш якісної та оперативної роботи органів державного управління, а також для поліпшення доступу громадян до державних послуг.

«Трембіта» є захищеною централізованою платформою, що гарантує безпечний та швидкий обмін даними між державними структурами. Всі повідомлення, які нею передаються, зашифровуються відповідно до національних криптографічних стандартів та підлягають аутентифікації, що дозволяє запобігти несанкціонованому доступу до даних та зберегти їх конфіденційність.

Однією з головних переваг даної платформи є універсальність, яка виражена у можливості використовувати систему в будь-якій сфері державного управління, де є відповідний обмін даними.

Ще однією перевагою системи є можливість інтеграції з іншими інформаційними системами, що використовуються органами державного управління. Це дозволяє забезпечити єдиний інформаційний простір та підвищити ефективність використання даних.

Наразі в АРМА встановлено, налаштовано і введено у користування повний комплекс обладнання для роботи СЕВДЕІР, що дозволяє активно використовувати у своїй роботі функціонал «Трембіти».

Архітектура платформи потребує налаштування окремих систем для управління, логування, тестування та роботи. Обмін здійснюється через шифровані канали даних між АРМА, центральним вузлом та іншими учасниками взаємодії.

Нацагентство, згідно з установленим законом порядком, одержує від державних органів та органів місцевого самоврядування інформацію, необхідну для виконання своїх завдань у сфері виявлення, розшуку та управління активами.

З метою врегулювання інформаційного обміну між АРМА та іншими органами державної та місцевої влади станом на сьогодні укладені договори з Мінцифри, Мін’юстом, ДСА та Мінсоцполітики про інформаційну взаємодію.

«Трембіта» надає гнучкі засоби для підключення до своїх ресурсів за допомогою API (Application Programming Interface - інтерфейс програмування додатків, програмний інтерфейс програми), тому АРМА впроваджує програмне забезпечення для інформаційної взаємодії, зокрема самостійно розробило програмне забезпечення та інформаційний сайт для отримання за запитом інформації з реєстрів Міністерства юстиції України.

Крім того, за допомогою API та програмного забезпечення Реєстру арештованих активів АРМА отримує судові рішення з єдиного державного реєстру судових рішень в автоматичному режимі для наповнення Реєстру.