Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Які активи АРМА розшукало за кордоном минулого року?

20-02-2023

Попри повномасштабне вторгнення рф на територію України, спеціалісти АРМА підтримують сталий режим взаємодії з компетентними органами іноземних країн та профільних міжнародних організацій у сфері виявлення та розшуку незаконних активів.

Як повідомлялося, у 2020 році завдяки показникам діяльності АРМА Україна стала третьою державою (після Швейцарії та США) за кількістю отриманих запитів щодо розшуку активів та другою державою (після Франції) за кількістю надісланих запитів серед членів Камденської міжвідомчої мережі з питань повернення активів (CARIN), яка об’єднує 56 іноземних держав та 12 регіональних мереж, міжнародних організацій та інституцій. Водночас звітні дані 2022 року вказують на суттєве збільшення запитуваної інформації у порівняні з аналогічним періодами попередніх років.

Протягом 2022 року АРМА направило 520 запитів до компетентних іноземних установ з метою виявлення та розшуку активів осіб, щодо яких відкрито кримінальні провадження у зв’язку з їх підтримкою збройної агресії рф, співпрацею із ворогом, заподіянням шкоди суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, а також державній, економічній чи інформаційній безпеці України, шпигунством, допомогою в проведенні підривної діяльності проти України тощо.

Зокрема, шляхом ефективної міжнародної взаємодії у 2022 році АРМА вдалось розшукати 59 об’єктів нерухомості, 251 земельну ділянку, 42 одиниці автомобільного транспорту, 2 морських судна, частки у статутних капіталах іноземних товариств на загальну суму 215 млн  грн, грошові кошти на закордонних рахунках тощо. Ці активи включають елітні вілли та будинки на морських узбережжях, апартаменти на відомих гірськолижних курортах, квартири у центральних кварталах столиць, коштовні автомобілі, власність у діючих бізнесах та компаніях-оболонках тощо.

Крім того, минулого року АРМА опрацьовано 41 запит від компетентних органів іноземних держав щодо виявлення та розшуку активів на території України. За результатами співпраці з окремими країнами, міжнародними та регіональними структурами, зокрема INTERPOL, CARIN, значні обсяги інформації, як про активи колаборантів та прихильників загарбницької війни рф, так і про злочини громадян України за кордоном, надходили до АРМА від країн Балтії та центральної Європи.