Ц
Ц
Ц
A
A
A+

За ініціативи АРМА створено Міжвідомчу робочу групу з СБУ по "облгазах Фірташа"

17-10-2023

Міжвідомча робоча група (МРГ) створена за ініціативи АРМА для гарантування отримання необхідної інформації та документів, унеможливлення спротиву та забезпечення ефективності управління, в тому числі питань, як буде здійснюватися перерозподіл прибутків на кінець року, що передбачено договором управління.

Раніше АРМА здійснило перевірку ефективності управління облгазами Фірташа. За її результатами отримано висновок про:

- відсутність надходжень до державного бюджету

- ненадання документів та звітності

- зміну керівництва у 16 облгазах з 26

- позбавлення більшості облгазів ліцензій та прав на здійснення діяльності

- масовий відтік працівників з штатів облгазів до штату ТОВ “Газорозподільчі мережі України”

- безкоштовну передачу майна у користування ТОВ “Газорозподільчі мережі України”

- інші факти, що встановлюють спроби сторонніх осіб тиснути та впливати на діяльність менеджменту підприємств й незаконно контролювати роботу облгазів з використанням статусу “активістів” та у власних цілях.

У питанні менеджменту активів «Чорноморнафтогаз» АРМА дотримується державницької позиції: неможливо зупинити роботу об’єктів критичної інфраструктури, які забезпечують постачання газу в регіони в опалювальний період, - прокоментувала очільниця АРМА Олена Дума. - Ми залучаємо СБУ з метою вжиття дієвих заходів, унеможливлення будь-яких проявів корупції та забезпечення дотримання закону”. 

МРГ розглянула скарги облгазів на зловживання з боку працівників та “активістів”, які представляли інтереси Дмитра Фірташа та вчиняли спроби взяти під особистий контроль над підприємствами у власних інтересах, що є загрозою не тільки для діяльності підприємств, а й для національної безпеки. 

СБУ та АРМА не допустять зловживання та дестабілізації на обʼєктах критичної інфраструктури у державних інтересах.

Нагадаємо, ще у травні Уряд погодився з пропозицією АРМА та Міненерго щодо застосування особливої процедури передачі 26 арештованих облгазів в управління державній компанії "Чорноморнафтогаз".

Стратегічна мета АРМА - забезпечити надходження до державного бюджету від ефективного управління арештованим майном. Крім того, украй важливо забезпечити стабільне функціонування обʼєктів критичної інфраструктури, що перебувають в управлінні АРМА та постачають газ у регіони країни.