Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Зросла ефективність збереження активів

26-01-2018

На цьому тижні Правління Національного банку України прийняло рішення підвищити облікову ставку до 16% річних з 26 січня 2018 року, що в свою чергу підвищує ефективність збереження Національним агентством активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Одним з ключових актів права Європейського Союзу у сфері управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні є Директива ЄС № 2014/42/EU, яка передбачає необхідність вжиття заходів з ефективного розпорядження активами, на які накладено арешт, а також створення спеціальних інституцій, відповідальних за менеджмент такими активами з метою їх збереження або збереження їх вартості.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (далі – Закон) Національне агентство здійснює управління грошовими коштами у готівковій та безготівковій формах у будь-якій валюті, а також банківськими металами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, шляхом їх розміщення на депозитних рахунках Національного агентства у відповідній валюті або банківському металі, відкритих у державних банках.

Розмір процентів відсоткової ставки за користування банками коштами або металами на депозитних рахунках Національного агентства визначається договором на рівні не нижче облікової ставки Національного банку України або процентної ставки банку за такий вид послуг для третіх осіб (для іншого банку).

Слід зазначити, що зазначений процент відсоткової ставки за договором банківського вкладу на вимогу є надзвичайно високим. Проте, він встановлений в Законі з метою забезпечення збереження активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, та їх економічної вартості. У зв’язку з чим, державний банк у якому відкрито відповідні депозитні рахунки Національного агентство зобов’язаний його застосовувати.