Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Керівництво АРМА взяло участь у нараді щодо цивільної конфіскації активів

23-06-2021

Сьогодні під головуванням Генерального прокурора Ірини Венедіктової відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів щодо стану реалізації інституту визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави.

В нараді взяли участь керівники Офісу Генерального прокурора, НАБУ, САП, НАЗК, Національної поліції, ДБР, СБУ, ДФС та АРМА. Від Агентства в нараді взяли участь т. в. о. Голови АРМА Віталій Сигидин та заступник Голови АРМА Філіп Пронін.

Під час наради учасники обговорили необхідність активізації застосування механізму цивільної конфіскації, яка є ефективним і дієвим засобом повернення незаконно набутих активів поза межами кримінального провадження відповідно до найкращих світових практик, а також шляхи вирішення проблем, пов’язаних із повноцінним впровадженням цього інституту в Україні.

Учасники наради обговорили необхідність активізації практичного застосування механізму цивільної конфіскації як ефективного інструменту повернення на користь держави незаконно набутих активів за рамками кримінального процесу.

Як зазначила Ірина Венедіктова, однією з важливих ознак цивільної конфіскації є її незалежність від обвинувального вироку, а визначальним фактором є різниця між вартістю набутих активів і законними доходами осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, яка має перевищувати мільйон гривень. За словами Генерального прокурора, сьогодні правоохоронні органи розслідують майже 1,6 тис кримінальних проваджень, у яких можна виявити факти набуття необґрунтованих активів, однак за півтора роки дії інституту цивільної конфіскації було заявлено лише два позови на суму 8,2 млн грн.

За результатами наради має бути створено міжвідомчу робочу групу з питань визначення та нормативного врегулювання порядку взаємодії правоохоронців та посадовців інших державних органів щодо виявлення необґрунтованих активів, інформування про це САП для вжиття заходів до стягнення в дохід держави незаконно набутого майна.

Довідково

Предметом цивільної конфіскації можуть бути лише активи та доходи, отримані від них, які були набуті після набрання чинності відповідним Законом, тобто 28 листопада 2019 року.

Відповідно до Закону про АРМА, Агентство уповноважене на виявлення, розшук та управління активами, на які накладено або може бути накледено арешт у тому числі у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави.

За весь час діяльності АРМА до Агентства було передано лише один актив, щодо якого ухвалено судовий вирок про конфіскацію у межах кримінального процесу.