Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Напрацювання ефективних механізмів управління підсанкційними активами: ІР офіс і АРМА підписали меморандум про співпрацю

25-01-2023

Керівник АРМА Дмитро Жоравович та очільниця Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (УКРНОІВІ або ІР офісу) Олена Орлюк підписали меморандум про співпрацю щодо розробки механізмів та створення робочої групи з проблемних питань пошуку та управління нематеріальними активами.

Насамперед, меморандум передбачає своєчасний обмін інформацією для оперативного виявлення, розшуку активів підсанкційних осіб та управління ними.

«Наразі АРМА виконує функції з розшуку та управління активами у рамках кримінальних проваджень та санкційного механізму, і комплексна реалізація поставлених завдань вимагає якомога ширшої міжвідомчої співпраці. Щороку кількість розшуканих Нацагентством нематеріальних активів зростає: лише протягом минулого року наші фахівці розшукали понад тисячу таких активів. Активна співпраця з ІР офісом сприятиме напрацюванню системних підходів до розшуку та подальшого управління нематеріальною власністю на користь держави», – зазначив очільник АРМА Дмитро Жоравович.

Разом з тим, ІР офіс повідомив, що працюватиме над відображенням у державних реєстрах інформації про управління державою певними активами як конфіскованими. Зараз в реєстрах містяться дані тільки про власника і не відображається інформація стосовно третіх осіб, в управлінні яких знаходяться нематеріальні активи.

Як зазначила очільниця ІР Офісу Олена Орлюк, завдання фахівців ІР офісу – відстежувати в своїх реєстрах та документообігу активи, які переходять в підсанкційні і запропонувати механізми ефективного управління цими активами для отримання прибутку державі. 

«Сьогоднішній меморандум – це перший крок, щоб створити робочу групу і розробити рекомендації для тих, хто призначатиметься управляти цілісними майновими комплексами, в складі яких є нематеріальні активи. До роботи мають бути залучені фахівці і з права, і з економіки. ІР офіс має запропонувати ефективні правові та економічні механізми управління підсканкційними активами, в яких є інтелектуальна власність. Ми бачимо, як зростає кількість таких активів в Україні. Тому з одного боку, виконуючи рішення РНБО маємо відображати ці зміни в своїх реєстрах і документообігу щодо активів, які переходять в підсанкційні, а з іншого – виробляти пропозиції, як ефективно ними управляти», – наголосила керівниця ІР офісу.