Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Відбувся публічний звіт т.в.о. Голови АРМА

03-03-2020

3 березня 2020 року в ІА "Укрінформ" відбувся публічний звіт т.в.о. Голови Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів Віталія Сигидина про підсумки діяльності відомства у 2019 році.

У 2019 році АРМА було розроблено та введено в дослідну експлуатацію Єдиний державний реєстр арештованих активів та створено 6 міжрегіональних територіальних управлінь АРМА.

Також у 2019 році в АРМА повноцінно запрацювала функція контролю за ефективністю управління активами. За 2019 рік загалом АРМА здійснено 178 заходів  контролю (140 у формі камеральних перевірок та 38 у формі виїзних перевірок щодо 438 активів). За звітний період Агентством розглянуто 1685 звернень з виявлення та розшуку активів від правоохоронних органів України, для порівняння - у 2018 році 1064 звернення. Про це повідомив тимчасово виконуючий обов’язки Голови АРМА Віталій Сигидин під час представлення публічного звіту за підсумками діяльності відомства у 2019 році.

«Ухвалами слідчих суддів в управління АРМА передано 1240 різноманітних об’єктів, арештованих у рамках кримінальних проваджень, це удвічі більше ніж у 2018 році – 646 об’єктів. Завдяки діяльності управителів до державного бюджету у 2019 році безповоротно перераховано 10 947 993,74 грн. Порівнюючи цей показник з показником попереднього року – вбачається зростання обсягу надходжень від управління» – зазначив Віталій Сигидин, презентуючи інформацію про діяльність інституції у 2019 році.

У 2019 році від реалізації арештованих активів на рахунки АРМА в державних банках забезпечено надходжень у розмірі – 169 248 782,29 грн. При цьому на кошти, одержані від реалізації активів у 2019 році та які були розміщені на депозитних рахунках у державному банку, протягом 2019 року нараховано процентів у розмірі 14 154 760, 34 грн. Зокрема, серед активів, реалізованих АРМА у 2019 році, є: майно, що посвідчує корпоративні права, транспортні засоби, земельні ділянки, пісок річковий, сільськогосподарська продукція та інше.

 «Спеціальний закон передбачає, що управління грошовими коштами у готівковій та безготівковій формах у будь-якій валюті, а також банківськими металами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, здійснюється АРМА шляхом їх розміщення на депозитних рахунках Агентства у державних банках. Управління грошовими коштами припиняється зі скасуванням їх арешту судом. У такому разі АРМА перераховує відповідні кошти та нараховані за ними проценти на рахунок їх законного власника, а саме: або держави (у разі, якщо за результатами кримінального провадження застосовано конфіскацію чи спеціальну конфіскацію до вказаних коштів), або їх власника (в інших випадках скасування арешту, окрім як у зв’язку з конфіскацією чи спеціальною конфіскацією об’єкту арешту). За останні три роки помітна динаміка депозитного портфелю АРМА, а саме, коштів, що безпосередньо передані АРМА в управління в готівковій та безготівковій формах та коштів, отриманих від реалізації арештованих активів», – наголосив т.в.о. Голови АРМА.

За словами Віталія Сигидина, у 2019 році з Державного бюджету України АРМА виділено фінансування на суму – 239 728,4 тис. грн, з яких: витрати становили 164 597,2 тис. грн, повернуто до держбюджету – 75 131,2 тис. грн.

Серед основних статей економії: початок функціонування міжрегіональних територіальних управлінь у ІІ півріччі 2019 року, відсутність необхідності оплати послуг іноземних юристів, відміна процедури торгів за окремими предметами закупівлі, економія за результатами застосування електронної системи закупівель, оптимізація витрат за окремими напрямами використання коштів та ефективним та раціональним використанням бюджетних коштів.

У 2019 році АРМА взяло участь у робочих засіданнях та спеціалізованих заходах найвідоміших міжнародних організацій та мереж, серед яких INTERPOL, CARIN, BAMIN, UNODC, MONEYVAL, FATF, OECD та інші. У 2019 році АРМА набуло статусу спостерігача у Міжвідомчій мережі з повернення активів регіону Західної та Центральної Азії (ARIN-WСA). 20 грудня 2019 року на 8-й сесії Конференції держав-учасниць Конвенції ООН проти корупції було прийнято розроблену АРМА резолюцію Конференції «Посилення міжнародного співробітництва в сфері повернення активів та управління замороженими, арештованими і конфіскованими активами».

Окремо Віталій Сигидин розповів про розвиток ІТ інфраструктури АРМА, роботу АРМА щодо вдосконалення правового забезпечення у сфері виявлення, розшуку та управління активами, співпрацю з громадськістю, державні закупівлі, роботу ДП «СЕТАМ», контроль за роботою АРМА та плани на 2020 рік.

Відеозапис заходу можна подивитися тут.