Ц
Ц
Ц
A
A
A+

$31 млн на Сили оборони України: АРМА закупило Військові облігації

10-07-2024

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) вперше здійснило закупівлю Військових облігацій в іноземній валюті на суму 31 мільйон доларів США. Ця операція є продовженням успішної практики ефективного управління арештованими коштами, зокрема, для підтримки оборони України. Така закупівля забезпечить українську армію найнеобхіднішим: зброєю, боєприпасами, технікою, продовольством та медикаментами.

"Ця закупівля – це наш черговий внесок у поразку росії та зміцнення обороноздатності України. Це не лише зміцнює фінансову базу оборонного сектору, але й демонструє, як державні установи можуть ефективно діяти в умовах війни", - підкреслила Голова АРМА Олена Дума.

У загальну суму закуплених облігацій входять, зокрема, арештовані кошти російських підсанкційних осіб та компаній. Йдеться про офшорні компанії повʼязані з Михайлом Фрідманом та Петром Авеном, букмекерську компанію "1xbet", а також 1 мільйон доларів колишнього голови обласної військово-лікарської комісії.

Варто відзначити високу ефективність цієї закупівлі - середньозважена дохідність придбаних ОВДП у доларах США складає 4,6%, що перевищує дохідність за валютними депозитами. З початку 2024 року АРМА придбало військових облігацій на суму 1,7 млрд грн та 31 млн дол. США, що в сукупності становить майже 3 млрд грн у гривневому еквіваленті. Загальний обсяг ОВДП в портфелі АРМА досяг рекордної позначки у 5,5 млрд грн в еквіваленті.

Нагадаємо, що за ініціативи АРМА були внесені законодавчі зміни, які дозволили Агентству здійснювати закупівлю ОВДП за рахунок арештованих коштів в іноземній валюті. Згодом, Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням погодив АРМА купівлю військових облігацій на рекордну суму - майже 38 мільйонів доларів США. Було заплановано використати 31 мільйон доларів США та 6,5 мільйонів євро арештованих коштів, які розміщуються на рахунках Агентства. Поточна операція на $31 млн є реалізацією доларової частини цього плану.