Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Агентство розшукало активи розкрадачів земель захисної дамби Київської ГЕС

06-02-2024

 

На виконання запиту ДБР АРМА виявило та розшукало активи групи службових осіб правоохоронних органів та органів державного контролю. Підозрювані причетні до шахрайського заволодіння та використання (з метою особистого збагачення) земельного фонду на території лівобережної захисної дамби Київської ГЕС. 

За інформацією органу досудового розслідування, впродовж 2012-2021 років органи місцевого самоврядування та державної влади Київської області, які виконували повноваження розпорядників земель державної і комунальної власності, ухвалили низку індивідуальних нормативних актів (розпоряджень, наказів, рішень) про виділення у приватну власність громадян земельних ділянок за рахунок територій, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС.

До оформлення права приватної власності на ці земельні ділянки залучались так звані «підставні особи». Саме за такої шахрайської схеми відбулось заволодіння земельними ділянками, набутими злочинним шляхом.

Пізніше для легалізації оборудок фігуранти уклали низку цивільно-правових угод купівлі-продажу земельних ділянок водного фонду і державної власності. На цих землях були побудовані елітні котеджні містечка загальною площею понад 300 га.

Працівники Управління виявлення та розшуку активів зібрали інформацію щодо наявності у підозрюваних наступних активів:

  • Житлова нерухомість – 4;
  • Земельні ділянки – 782;
  • Транспортні засоби – 44;
  • Зброя – 12;
  • Судна – 3.

Отримані дані АРМА вчасно та в повному обсязі спрямувало до органу досудового розслідування для вжиття подальших заходів. Зокрема -накладення арешту на активи та їх подальшої конфіскації у дохід бюджету.