Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Арештовані ТЕЦ почали генерувати тепло

12-11-2018

Відновлено теплопостачання двома ТЕЦ на Львівщині – Новороздільська та Новояворівська теплоелектростанції запрацювали та пустили тепло в міські мережі. Завдання щодо запуску опалювального сезону 2018-2019 років на арештованих ТЕЦ виконано.

 

Завдяки злагодженим діям НАБУ, САП, АРМА, Кабінету Міністрів України, зокрема, особисто Прем’єр-міністра України В.Б. Гройсмана та очільників Міненерговугілля, Мінфіну, Мін’юсту, МЕРТ, а також голови Львівської ОДА, мерів міст Новий Розділ та Новояворівськ, керівництва НАК «Нафтогаз Україна», НКРЕКП та компанії-управителя ПП «Гарант Енерго М» вдалося відновити теплопостачання та запобігти техногенній катастрофі в регіоні.

Спільними зусиллями подолано перешкоди управління теплоелектростанціями, у тому числі, створені, ймовірно, власниками арештованих ТЕЦ (відсутність персоналу на робочих місцях, вивезення важливого обладнання з підприємств, зникнення технічної документації тощо).  Наразі гаряча вода з’явилася в розподільчих мережах міст Новий Розділ та Новояворівськ, тим самим вдалося почати опалювальний сезон 2018-2019 років до початку морозів.

Особливу вдячність за сприяння та активну підтримку роботи НАБУ, САП, та АРМА маємо висловити ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна», ГО «Центр  протидії корупції», громадським активістам, місцевим політикам, представникам засобів масової інформації та всім небайдужим громадянам, завдяки активній позиції яких було відновлено опалення та гаряче водопостачання у двох містах на Львівщині.

Окремо слід звернути увагу на безпосередню участь та вагому допомогу у нормалізації теплової ситуації в регіоні народного депутата України Володимира Парасюка.

Також хочемо звернути увагу на особливу роль ЗМІ у налагодженні комунікації НАБУ, САП та АРМА з майже 100 тис. населення міст Новий Розділ та Новояворівськ. Завдяки їх своєчасному, повному та неупередженому висвітленню подій вдалося подолати дезінформацію та нівелювати увесь негатив, який було штучно створено навколо заходів з управління арештованими ТЕЦ. Зокрема, висловлюємо вдячність за роботу журналістів телеканалів «24 канал», «СТБ», «ZIK» та «Студія 1+1».

Разом з тим, наразі зберігаються труднощі, які виникли під час запуску опалювального сезону, а саме:

- невстановленими особами демонтовано та вивезено контролери та блоки живлення, зокрема, газотурбінних установок, що унеможливлює їх належне функціонування;

- колишнім менеджментом вивезено одну з двох газотурбінних установок з Новояворівської ТЕЦ, у зв’язку з чим, одна з ТЕЦ працює на 30% від своєї потужності, та не сплачено близько 20 млн грн за її ремонт;

- у Новому Роздолі дві приватні компанії, ймовірно пов’язані з власниками арештованої ТЕЦ, яким передано в оренду тепломережі, чинять перешкоди у постачанні тепла частині населення тощо.

Водночас АРМА, інші урядові органи, правоохоронні органи, місцева влада, органи місцевого самоврядування та представники громадянського суспільства й надалі докладатимуть всіх можливих зусиль до повного відновлення роботоздатності зазначених арештованих ТЕЦ.