Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА і НАК "Нафтогаз України" уклали договір управління акціями "Донецькоблгазу"

01-10-2021

1 жовтня 2021 року АРМА і АТ «НАК «Нафтогаз України» уклали договір управління акціями ПАТ «По газопостачанню та газифікації «Донецькоблгаз».

Відтак, «Нафтогаз» набув статусу управителя 49,88 % акцій, емітентом яких є  "Донецькоблгаз".

Напередодні, 30 вересня, Антимонопольний комітет України надав компанії дозвіл на отримання контролю над пакетом арештованих акцій, а до цього Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), за зверненням АРМА, відтермінувала вступ у дію рішення про анулювання ліцензії «Донецькоблгазу» на розподіл природного газу.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України погодився з пропозицією АРМА та Міненерго щодо передачі в управління «Нафтогазу» арештованих акцій газопостачальної компанії. Рішення було ухвалене з метою усунення ризику збоїв в експлуатації газорозподільних систем у Донецькій області та несвоєчасної ліквідації аварійних ситуацій. 

Відповідне розпорядження уряду прийняте у рамках особливого порядку відбору управителів для стратегічних та соціально важливих активів, що застосовується у виняткових випадках і дає змогу найбільш ефективним державним компаніям на законних підставах та у максимально стислі строки налагодити управління об'єктами критичної інфраструктури. До використання такого механізму АРМА вдалося вже вдруге – 20 серпня за аналогічною процедурою було ухвалене урядове рішення про передачу майна двох ТЕЦ на Львівщині в управління ТОВ «Нафтогаз Тепло».