Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА обрало управителя нерухомості в Києві через систему публічних закупівель “Прозорро”

30-05-2024

30 квітня 2024 року АРМА оголосило відкритий конкурс на відбір управителя нерухомого майна, розміщеного в центральній частині столиці, загальною площею 519 кв.м.

Згідно підписаного сторонами Договору, майно передано в управління строком на 5 років. Щомісячно управитель сплачуватиме до державного бюджету 75% від доходу з управління майном, при цьому Договором зазначено фіксований гарантований платіж, який має сплачувати управитель щомісячно у разі низького доходу від управління. Тому управитель має зацікавленість у збільшенні дохідності від управління майном, від чого виграє сам управитель і держава. 

Варто зауважити, що з вересня 2023 року АРМА затвердила нові Методичні рекомендації щодо послідовності дій  працівників АРМА при підготовці та проведенні прозорих конкурсних відборів управителів активами. До цього, з моменту створення АРМА відбір управителів відбувався за закритою системою всередині АРМА, публічним був лише звіт про укладення договору з управителем. Наразі ж всі етапи Конкурсу є відкритими та прозорими, а участь у ньому можуть брати всі охочі, які відповідають опублікованим кваліфікаційним вимогам. Інформацію щодо відкритих конкурсів можна відстежувати на онлайн-майданчику системи публічних закупівель Prozorro.

Водночас, АРМА стикається зі спротивом власників арештованого майна, які намагаються унеможливити обрання управителя. Зокрема, це робиться шляхом подання скарг на рішення уповноважених осіб АРМА, що затягує процес передачі активів в управління та забезпечення надходжень до державного бюджету України від управління арештованим майном. Активи простоюють, хоча могли б працювати на державу, а АРМА не мала б перепон у забезпеченні збереження цього активу.

Наразі на Прозорро АРМА оголосило 5 відкритих конкурсів на відібрання управителів арештованого майна, 2 з них - заблоковані відповідними скаргами.

Спеціалісти Агентства вже працюють над врегулюванням скарг власників для налагодження процесу передачі новому управителю арештованого майна, що наразі знаходиться в управлінні АРМА.