Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА очікує рішення Уряду щодо управління націоналізованим ПрАТ «Вінницяпобутхім»

31-07-2024

Після передачі судом у 2022 році активів ПрАТ "Вінницяпобутхім" в управління АРМА підприємство зупинило виробництво. Для налагодження ефективного управління арештованим майном АРМА оголосило конкурс на пошук управителя. Переможцем оголосили компанію ТОВ "Крайтекс-Сервіс". 

Певний час компанія сплачувала до державної скарбниці щомісяця 250 тисяч грн від управління активами. У 2023 році нове керівництво АРМА здійснило контрольні заходи щодо перевірки ефективності діяльності управителів, після чого ТОВ "Крайтекс-сервіс" щомісячно сплачувало до державного бюджету 7,5 мільйонів гривень, а якість та ефективність управління майном регулярно перевірялася працівниками спеціального підрозділу АРМА. 

Так, з липня 2023 року до Державного бюджету України від управління цим активом надійшло більше 70 мільйонів гривень.

Сьогодні рішення Вищого антикорупційного суду щодо націоналізації  ПрАТ «Вінницяпобутхім» набрало законної сили. 

Водночас, варто відмітити, поки Фонд державного майна України проведе онлайн-аукціон з продажу націоналізованої компанії згідно усіх законодавчих процедур пройде 5-6 місяців. За цей час внаслідок простою виробництва державний бюджет недоотримує мільйони гривень, які в часи війни так необхідні країні. Так, за приблизними оцінками за цей період збитки складатимуть 40-50 млн гривень, а робітники підприємства втратять робочі міста.

Для продовження забезпечення надходжень до бюджету від управління активами до моменту їх реалізації, АРМА звернулась до Кабінету Міністрів України з відповідним проханням щодо визначення  АРМА суб'єктом управління підприємством в порядку статті 5-1 Закону України “Про санкції”.

Наразі ми очікуємо рішення Уряду з даного питання. Переконані, діючи спільно, АРМА та ФДМУ забезпечать сталі надходження до державного бюджету, не перериваючи процес ефективного управління виробництвом та збереження робочих місць у воєнний час.