Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА розірве договір управління з ПАТ “Укрнафта” і проведе прозорий конкурс на заправки Медведчука Glusco й “Татнафта”

09-01-2024

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) ініціює перед Кабінетом Міністрів України скасування розпоряджень Уряду і розірвання договорів з ПАТ “Укрнафта”, яке управляє арештованими активами Glusco проросійського діяча Віктора Медведчука та активами російської компанії “Татнафта”.

Основна причина припинення договору управління автозаправками Glusco - у свідомому відхиленні компанією “Укрнафта” пропозицій АРМА підписати акти приймання-передачі активів АЗК. Як наслідок, підприємство досі не є джерелом надходжень до державного бюджету.

“Договір управління з ПАТ “Укрнафта” передбачає відрахування до державної скарбниці щонайменше 5 млн грн щомісяця незалежно від дохідності роботи та 85% від чистого прибутку, - прокоментувала очільниця АРМА Олена Дума. - Зі свого боку Нацагентство забезпечило огляд та інвентаризацію всіх арештованих активів й підготувало для підписання проєкти актів їх приймання-передачі. Вимушена констатувати, що державне підприємство, діяльність якого мала на меті не тільки зберегти економічну вартість, але й поповнити бюджет країни в умовах війни, не виправдало обґрунтованих очікувань. У результаті мета розпоряджень Кабінету Міністрів України не виконана, ефективність управління відсутня, хоча арештовані АЗС функціонують”.

Протягом трьох останніх місяців Агентство надсилало до ПАТ “Укрнафта” офіційні листи з вимогою підписати акти приймання-передачі по майнових комплексах АЗК, на що відчужена у власність держави компанія не погоджувалась.

Варто також зазначити, що на запит Нацагентства до Державної податкової служби надійшли відповіді, які підтверджують постачання нафтопродуктів на арештовані АЗС як від ПАТ “Укрнафта”, так і інших структур на цьому ринку.

Крім того, АРМА та “Укрнафта” не могли підписати акти приймання-передачі корпоративних прав через необхідність отримання дозволу на концентрацію від Антимонопольного комітету України. Агентство констатує, що посадові особи “Укрнафти” затягували з внесенням відповідних документів до АМКУ і зробили це - спільно з АРМА - лише після численних нарад. АМКУ своєю чергою може розглядати це рішення до пів року. Отже, кращого варіанту, аніж проведення незалежного прозорого конкурсу, немає.

Після рішення Уряду АРМА ініціюватиме відбір нового управителя мережею Glusco, який забезпечить належний баланс державних та приватних інтересів й організує прогнозовану, прозору та прибуткову діяльність арештованих АЗК.

Нагадаємо, компанія “Нафтогаз Ойл Трейдинг” отримала в управління автозаправні комплекси та об’єкти нерухомості В. Медведчука 13 травня 2022 в особливому порядку (розпорядження КМУ № 385-р). Після проведеної у 2023 році перевірки Нацагентство констатувало неефективність управління активами Glusco та звернулось до Кабміну з пропозицією змінити управителя. 12 вересня 2023 Кабмін погодився з пропозицією АРМА передати за спеціальною процедурою активи В. Медведчука до ПАТ «Укрнафта» (розпорядження № 797-р). 27 вересня 2023 Агентство підписало договір управління із зазначеним підприємством.

До слова, управляти близько 100 АЗС, нафтобазами та низкою транспортних засобів, які належать російській «Татнафті», ПАТ “Укрнафта” розпочало 16 серпня 2023 року.