Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА розробило законопроєкт щодо планування арешту активів: документ вже на розгляді Уряду

02-08-2024

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) пропонує вдосконалити процедуру підготовки клопотання про передачу в управління активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні. Відповідний законопроєкт внесено на розгляд Уряду. Він спрямований на підвищення результативності процесів передачі активів для збереження їх економічної вартості. Проєкт закону передбачає зміни у Кримінальному процесуальному кодексі України та інших законодавчих актах.

Зокрема, законопроєктом планується: 

  • Завчасне планування:Прокурори зможуть консультуватися з АРМА щодо можливостей ефективного управління майном.. Це допоможе  обрати ефективний спосіб управління (управління / реалізація) арештованих активів на стадії планування.
  • Покращення обміну інформацією: Пропонується створити спеціальну електронну систему для оперативного обміну даними між АРМА, прокуратурою та органами досудового розслідування.
  • Уточнення процедури передачі майна: Законопроект передбачає чіткіші та деталізовані правила передачі арештованого майна в управління АРМА, що має зменшити кількість спірних ситуацій та прискорити процес передачі.

Завдяки ініціативі Агентства очікується підвищення ефективності збереження та управління арештованим майном за рахунок більш оперативного реагування та максимальної взаємодії між АРМА та правоохоронними органами. 

«АРМА, як політикоформуючий орган в сфері управління арештованими активами, продовжує удосконалювати законодавство та впроваджувати найкращі міжнародні стандарти. Наша ініціатива спрямована на посилення міжвідомчої взаємодії, що покращить ефективність управління арештованим майном, яке передається Нацагентству рішенням суду та зменшить можливості для перешкоджання його управлінню. Розраховуємо на якнайшвидшу підтримку цих змін Урядом та Парламентом», — підкреслилив заступник Голови АРМА Павло Великоречанін.

Після погодження Урядом законопроект буде зареєстровано у Верховній Раді України, де його розглядатиме профільний комітет. Далі - голосування у сесійній залі парламенту.  

АРМА сподівається на конструктивний діалог з усіма зацікавленими сторонами під час розгляду законопроекту. Розраховуємо на швидке впровадження цих важливих змін.​​​​​​​​​​​​​​​​

Агентством вже запроваджено практику та механізми робочої взаємодії з правоохоронними органами спільними наказами щодо планування перед арештом.