Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА розроблено механізм залучення іноземних детективів до повернення в Україну активів, здобутих злочинним шляхом

13-06-2019

12 червня Уряд схвалив проект указу Президента України «Про внесення змін до Порядку здійснення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб'єкта та України», який розробило АРМА.

За словами Голови АРМА Антона Янчука, після прийняття цього указу в України значно посилиться можливість шукати активи закордоном. «Проект документу встановлює механізм, при якому АРМА разом з Міністерством юстиції зможе звертатися до іноземних судів в цивільному провадженні з метою знерухомлення, замороження майна, яке знаходиться закордоном і має ознаки незаконного походження з України», – наголосив очільник відомства.

Крім того, документ вперше в Україні передбачає юридичну можливість залучення до розшуку майна закордоном приватних іноземних детективних агентств. І головне – вперше в правовому полі запроваджує можливість залучення приватних детективів та іноземних юристів на умовах гонорару успіху (success fee). «Це дає можливість державі не платити кошти за ці послуги, а натомість виконавець мотивований тим, що чим більше він поверне в державу, тим більше одержить, і лише з суми, яку він поверне. Тобто, іноземні приватні детективи повертатимуть в Україну активи, здобуті корупційним шляхом, й Україні за це не доведеться платити. За таким принципом давно працює увесь світ», – підкреслив Антон Янчук.

В залученні приватних іноземних детективів та юристів до розшуку та повернення активів в Україну зацікавлені як АРМА, так і правоохоронні органи. Також АРМА відомо про готовність до такої співпраці і окремих приватних детективних агентств. Однак, досі в Україні не існувало механізму такої співпраці.У разі прийняття зазначеного проекту указу Президентом України, ці питання будуть вирішені і шанси на повернення в Україну статків незаконного походження значно зростуть.

Нагадаємо, що однією з функцій АРМА згідно законодавства є участь у забезпеченні представництва прав та інтересів України у закордонних юрисдикційних органах у справах, пов’язаних з поверненням в Україну активів, одержаних від корупційних та інших злочинів.