Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА та Державна агенція з управління повернутими активами Республіки Казахстан підписали угоду про співпрацю

16-07-2024

Сьогодні, 16 липня 2024 року, Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) України провела двосторонню онлайн зустріч з Генеральним директором Державної агенції з управління повернутими активами Республіки Казахстан.

Під час зустрічі Голова АРМА Олена Дума розповіла про ключові досягнення та набутий досвід Нацагентства, зокрема, про ефективні механізми повернення та управління активами, які були розроблені та впроваджені в Україні. Окремо вона зупинилась на питаннях виявлення, розшуку та реалізації злочинно-здобутих активів, які знаходяться за межами України. 

“Наразі Нацагенство посилює міжнародну взаємодію щодо розшуку активів за кордоном і ця робота в подальшому буде тільки розвиватися”, - наголосила Олена Дума.

Представники Республіки Казахстан зацікавились питанням реалізації дороговартісного активу за кордоном - яхти “Royal Romance” - а також ініційованими Агентством процедурами, за якими відбувається процес реалізації цього активу.

Голова АРМА відмітила, що реалізація яхти “Royal Romance” стане прецедентом для подальшої роботи з реалізації арештованих активів за кордоном. 

“Це буде поштовхом для того, аби напрацювати роботу в цьому напрямку на постійній основі і показати іншим країнам, що санкційні механізми працюють та можливість реалізації активів закордоном - можлива. Цього поки ще ніхто не робив”, - зазначила Олена Дума.

Куанишбек Мукаш високо оцінив діяльність АРМА та висловив зацікавленість у використанні українського досвіду. Сторони обговорили співпрацю щодо управління арештованими або конфіскованими активами в рамках антикорупційних заходів та конкретні механізми підвищення прозорості й ефективності управління такими активами.

Зустріч завершилася підписанням Міжнародної міжвідомчої угоди, яка закріплює основні напрями співпраці між АРМА та Державною агенцією з управління повернутими активами Республіки Казахстан. Ця угода стала вагомим кроком у зміцненні двосторонніх відносин між Україною та Казахстаном та відкриває нові можливості для обох країн у сфері повернення та управління активами.

Голова АРМА висловила вдячність казахстанській стороні за конструктивний діалог та зазначила, що підписана угода стане основою для довготривалої та взаємовигідної співпраці.