Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА внесено заяву до правоохоронних органів по справі щодо Сахалінського родовища

14-08-2024

АРМА продовжує роботу щодо внесення змін до Кодексу України про надра. Це має бути професійний комплексний документ, який би врахував і унеможливив ситуації, які держава спостерігала на прикладі ситуації по Сахалінському родовищу. Наразі у Верховній Раді України зареєстровано відповідний законопроект 11137 та 11137-1(Д).

Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище – один з найбільших майданчиків вуглеводнів в Україні, розташований у Харківській області. Його доведені запаси – близько 15 млрд куб м газу, 1,7 млн тонн газового конденсату та приблизно стільки ж нафти.

У момент, коли Україна намагається вийти на самозабезпечення газом, зупинка видобутку виглядала цинічно. Під час війни - це злочин проти держави та основ національної безпеки. 

Задля забезпечення національних інтересів АРМА було здійснено всі можливі заходи для продовження договору та видобутку вуглеводнів. Від звернення до Офісу Генерального прокурора, внесення касаційної скарги до Верховного Суду, розроблення змін до Кодексу України про надра, вступу у справу третьою стороною.

АРМА забезпечило виконання умов договору управління, і управитель ПАТ «Укрнафта» перераховано до держбюджету 748 мільйонів гривень за пів року роботи в 2023 році. 

Акцентуємо увагу, що попри позитивне рішення суду та вже фактично відновленням ПрАТ «Укрнафтобуріння» видобутку газу на Сахалінському родовищі перед початком найскладнішого опалювального сезону, АРМА зазначає, що всі аргументи в інтересах держави про: втрати за договором управління у звʼязку із анулюванням спеціального дозволу та ненадходженням до бюджету коштів від управління, податків і зборів, не забезпечення  газом - викладені в заяві про вчинення злочину від 09.08.2024 року до правоохоронних органів. Загальна сума збитків може оцінюватися приблизно в 3 мільярди гривень.

Віримо в справедливість та безповоротність покарання.