Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА впроваджує спрощений механізм виконання рішень ВАКС щодо перерахування стягнутих в дохід держави активів до бюджету України

04-06-2024

Для виконання рішення ВАКС Нацагентство терміново ініціює зміни до спеціального Закону про АРМА. Про це сьогодні, 4 червня, повідомила Голова відомства - Олена Дума.

"Санкційні кошти мають працювати на державу і АРМА, списавши їх, вже забезпечила цей процес. Сьогодні ми маємо рішення ВАКС про націоналізацію 1,8 млрд гривень, на які ми ще минулого року закупили військові облігації. Ці гроші вже працюють на обороноздатність держави. Водночас, ми не маємо механізму оперативної передачі у дохід держави таких санкційних коштів. Для того аби врегулювати це питання ми терміново ініціюємо зміни до спеціального Закону про АРМА", - зазначила Олена Дума.

Нагадаємо, протягом тривалого часу на рахунках в декількох комерційних банках зберігалися арештовані 1,8 млрд гривень, які належали санкційній особі. Ці кошти з моменту накладення на них арешту фактично знаходились  в банку, а дивіденди з них отримував власник.

В серпні 2023 року керівництвом АРМА були прийняти всі необхідні заходи, щоб ці кошти працювали на державу. Проте, під час здійснення процедури списання зазначених коштів, АРМА стикнулося з численними перешкодами з боку банків, на рахунках яких розміщувалась арештована сума.

Незважаючи на це, Нацагентство змогло списати ці кошти та майже одразу прийняти рішення щодо придбання військових облігацій в обсязі 1,8 млрд гривень. Наразі дохід від управління цим активом складає 18 % річних від загальної суми, що вже становить 157 млн гривень, які також будуть перераховані до державного бюджету. 

"Ми очікуємо, що ці зміни дозволять АРМА налагодити механізм оперативної передачі в дохід держави арештованих коштів, що, своєю чергою, сприятиме посиленню економіки України", - додала Голова Нацагентства.