Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА забезпечило надходження чергового траншу у 77 млн грн до державного бюджету від управителя "облгазами Фірташа"

24-06-2024

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) отримало черговий транш від  управителя корпоративними правами АТ «Чорноморнафтогаз» у якості розподілу дивідендів за 2022 рік від доходів з управління 26 облгазами, які належали Дмитру Фірташу. Перераховано до державного бюджету 77 млн гривень.

Від початку 2024 року загальна сума надходжень від управління цими активами склала 164 млн грн. Це становить значну частину від запланованих 226,75 млн грн, які мають бути перераховані до державного бюджету України протягом першого півріччя 2024 року. Це майже в 3 рази більше ніж сума надходжень до державного бюджету від управління арештованими активами за весь 2023 рік.

Таким чином, на сьогодні виконано понад 72% від запланованих надходжень від АТ «Чорноморнафтогаз» на перше півріччя 2024 року.

"Стабільні надходження від управління арештованими газорозподільними активами демонструють ефективність обраної стратегії та сприяють зміцненню енергетичної безпеки держави," — зазначила Голова АРМА Олена Дума. "Ми продовжуємо працювати над забезпеченням максимальної користі для державного бюджету та стабільного функціонування об'єктів критичної інфраструктури, що є надважливим у воєнний час".

Нагадаємо, що відповідно до рішення Печерського суду Києва від 25 травня 2022 року за клопотанням ДБР корпоративні права на 26 обласних та міських операторів газорозподільних систем були передані в управління АРМА. Після чого, Уряд підтримав пропозицію АРМА про трансфер 26 облгазів в управління АТ "Чорноморнафтогаз".

Влітку 2022 року АРМА уклало договір з "Чорноморнафтогазом" про управління корпоративними правами газорозподільних компаній, відомих як "облгази Фірташа".

Пізніше, в жовтні того ж року, за пропозицією АРМА було сформовано Міжвідомчу робочу групу спільно з СБУ для роботи з цими газорозподільними активами. Група отримала такі завдання: гарантування отримання необхідної інформації та документів, унеможливлення спротиву та забезпечення ефективності управління. Окрема увага приділяється питанням перерозподілу прибутків на кінець року, що передбачено договором управління.​​​​​​​​​​​​​​​​ АРМА продовжує проводити регулярні зустрічі в межах Міжвідомчої робочої групи.