Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Санаторій "Квітка Полонини": Маніпуляції недобросовісних учасників. АРМА внесено заяву про вчинення злочину та оголошено новий конкурс.

20-08-2024

Агентство з розшуку та менеджменту активів оголосило декілька конкурсів на відібрання управителів для арештованих санаторіїв. Серед них - санаторій "Квітка Полонини", розташований в селі Солочин Свалявського району Закарпатської області. 

Раніше АРМА вже оголошувало конкурс на відбір управителя для цього санаторію. Однак, через скарги учасників конкурсу один на одного щодо невідповідності критеріям відбору, АРМА звернулося до АМКУ та правоохоронних органів. За результатом - участь фіналіста конкурсу була відхилена. АРМА отримано офіційну інформацію від правоохоронних органів про зв’язок цього претендента з власниками активу, тож конкурс було визнано таким, що не відбувся. 

На початку серпня 2024 року АРМА оголосило повторний конкурс на Prozorro з обрання управителя для цього санаторію. Одним із критеріїв до учасників у конкурсі є відсутність звʼязків з власником активу. Неабияка зацікавленість учасників, серед яких знову є повʼязаний із власником учасник, тільки на стадії оголошення кваліфікаційних вимог до претендентів призвела до більше 20-ти звернень щодо роз'яснень встановлених критеріїв тендерної документації. Цим же учасником подано скаргу до АМКУ щодо внесення змін до тендерної документації. 

Такі дії АРМА розцінює як спробу перешкодити  процесу обрання нового управителя для арештованого активу та бажання конкурсантів отримати перемогу недоброчесним шляхом. 

Пояснюємо для недоброчесних субʼєктів: особи, пов'язані з власниками активу, а також учасники кримінального провадження не можуть брати участь у конкурсі з відбору управителя цим активом. 

А спроби затягування процедур різними механізмами свідчить не про бажання учасників позмагатися у відкритих конкурентоспроможних конкурсах, а здобути можливість доступу до видобутку та реалізації мінеральної води. Саме агентством під час огляду активу було виявлено видобування та розлив води зі скважини, що знаходиться на території арештованого обʼєкту санаторно-курортного комплексу.

Нацагентство вже звернулося  до правоохоронних органів із заявою про вчинення злочинів, повʼязаних з незаконним видобутком та реалізацією мінеральної води.