Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Успішний приклад міжнародного співробітництва

07-09-2018

АРМА здійснює повноваження з виявлення та розшуку активів, одержаних від корупційних та інших злочинів за зверненням слідчого, детектива, прокурора, суду (слідчого судді), а також на запит відповідних органів іноземних держав.

Нещодавно до АРМА надійшов запит від правоохоронного органу стосовно виявлення та розшуку активів під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, пов’язаному із вчиненням корупційного злочину.

З метою виявлення (діяльність із встановлення факту існування)  та розшуку (діяльність із визначення місцезнаходження) активів – майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, співробітниками Управління виявлення та розшуку активів АРМА було перевірено міжнародні відкриті та закриті для публічного доступу бази даних. Використовуючи можливості доступу до інформації через Камденську міжвідомчу мережу повернення активів (CARIN) та Інтерпол, АРМА було виявлено активи: автомобілі, земельні ділянки, нерухомість, морський та повітряний транспорт на території Шотландії, Естонії, Латвії та інших країн.

Відомості, отримані в результаті заходів з виявлення та розшуку активів, було направлено до правоохоронного органу.

Загалом, у рамках міжнародного співробітництва, з початку року АРМА направлено 62 запити до уповноважених органів іноземних держав стосовно виявлення та розшуку активів, до АРМА надійшло 6 запитів.

 

Відповідно до Спеціального закону, у рамках реалізації функції виявлення та розшуку активів, АРМА здійснює міжнародне співробітництво з відповідними органами іноземних держав, а також  міжнародними, міжурядовими організаціями, мережами, діяльність яких спрямована на забезпечення міжнародного співробітництва у сфері виявлення, розшуку та управління активами.

На сьогодні АРМА авторизовано як офіційний контактний пункт України у глобальних мережах з транскордонного обміну даними про активи для цілей їх розшуку та арешту:

- Камденській міжвідомчій мережі з повернення активів (CARIN);

- Глобальній платформі контактних пунктів Інтерполу з розшуку активів (Global Focal Point Platform for Asset Recovery);

- та є партнером Ініціативи з повернення вкрадених активів (StAR).

Крім того, АРМА є партнером платформи офісів з повернення активів держав-членів ЄС та підгрупи з питань управління активами в рамках Платформи, що дає можливість співпрацювати з аналогічними органами з розшуку активів держав-членів ЄС на принципі взаємності.