Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Вдосконалюємо закон про АРМА!

24-04-2024

 

Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики рекомендував народним депутатам прийняти за основу урядовий проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» щодо підвищення ефективності управління активами» (реєстр. №11009 від 12.02.2024). 

Цей законопроєкт має на меті врегулювати питання управління активами під час дії воєнного стану та у мирний час через вдосконалення санкційної політики та підвищення ефективності управління державним, комунальним майном та арештованими активами. 

Проєктом запропоновано необхідність застосування спрощеного порядку передачі в управління за наявності хоча б однієї з таких обставин: 

- розміщення внутрішньо переміщених осіб з метою виконання державних соціальних програм держави; 

- забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей жилими приміщеннями; 

- проведення реабілітації військовослужбовців, у тому числі звільнених з військової служби внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, ветеранів війни; 

- забезпечення готовності органів державної влади до виконання заходів із захисту суверенітету держави та її обороноздатності, завдань цивільного захисту в особливий період, зокрема у період дії режиму воєнного стану.

Передбачено, що КМУ не пізніше 5 робочих днів з дня отримання від Нацагентства релевантної інформації доручає міністерству, іншому центральному органу виконавчої влади, до повноважень якого належить формування та/або реалізація державної політики у сфері, в якій наявна хоча б одна з зазначених обставин та/або до якої належать відповідні активи, провести консультації щодо визначення управителем таких активів відповідного підприємства. 

За результатами консультацій, відповідне міністерство, інший центральний орган виконавчої влади за погодженням з Нацагентством вносить на розгляд КМУ проєкт рішення про передачу в управління активів у зв’язку з наявністю однієї з зазначених вище обставин.