Ц
Ц
Ц
A
A
A+

З початку війни АРМА отримало в управління понад 1200 об’єктів нерухомості

26-07-2022

З початку повномасштабного нападу росії на Україну в управління АРМА передано 1234 арештованих об’єктів нерухомості, у тому числі 2 єдиних майнових комплекси.

На підставі рішень судів до Агентства під час війни надійшли корпоративні права 50 юридичних осіб, зокрема корправа операторів газорозподільних систем, компаній мережі «Глуско», ТОВ «Аерок» тощо.

Крім того, Нацагентство отримало в розпорядження понад 30 тисяч одиниць рухомого майна (транспорт, техніка, обладнання, коштовні речі тощо), понад 88 тисяч тонн аміаку, хлориду та інших речовин і сировини.

Також за клопотаннями правоохоронних органів в АРМА передано 120 тисяч літрів засобів для захисту рослин та насадження ягідних культур на площі понад 81 га.  

Більшість із зазначених активів є власністю осіб, причетних до агресії рф та білорусі проти України. При цьому їх вартість, за приблизними оцінками Офісу генерального прокурора, сягає понад 10 мільярдів доларів США.

Варто зазначити, що з  моменту офіційного надходження судової ухвали про передачу активу в управління, АРМА виконує значний обсяг роботи перед тим, як оголосити конкурс для пошуку управителя або передати майно для реалізації на торгах. Нацагентство проводить огляд активів, збирає та аналізує інформацію про об’єкти, зокрема про їх господарську і фінансову діяльність, перевіряє дані в реєстрах, а також реєструє за собою право управління активами. Кожна зі вказаних дій не позбавлена труднощів і нюансів, а тому середній час від надходження ухвали про передачу активу до оголошення конкурсного відбору складає 1 місяць, а у випадках зі складними активами, наприклад єдиними майновими комплексами чи депресивними об’єктами, - кілька місяців.

В умовах воєнного часу ситуація ускладнюється бойовими діями на території низки регіонів, обмеженнями в роботі реєстрів та нотаріусів тощо.

Попри це, АРМА успішно передає в управління стратегічні активи та оголошує конкурсні відбори для управителів об’єктами, які належать російському, білоруському бізнесу та колаборантам.

Як повідомлялося, в умовах воєнного часу динаміка передачі в АРМА активів на підставі судових рішень зросла вчетверо.