Ц
Ц
Ц
A
A
A+

За перший місяць 2024-го АРМА забезпечило 59 млн надходжень до бюджету від управління арештованими активами

05-02-2024

 

З початку 2024 року Агентство з розшуку та менеджменту активів забезпечило прибуток державної скарбниці від управління активами на суму 59 млн грн.

Один місяць роботи дав у бюджет у півтора рази більше у порівнянні з 2022 роком та становить 60% всіх надходжень за попередній рік.

Левову частку надходжень забезпечили відрахування двох управителів арештованим майном:

  1. ПАТ «Укрнафта»: 21 млн грн в якості гарантійного платежу по АЗК Glusco зрадника Віктора Медведчука 
  2. АТ ДАТ «Чорноморнафтогаз»: 23 млн грн.

Агентство й надалі працюватиме над збільшенням ефективності роботи великих управителів. У деяких випадках (наприклад, у кейсі управління 96-ма об’єктами нежитлової комерційної нерухомості, розташованими у різних областях України) АРМА вбачає потенціал підвищення надходжень вдесятеро. Крім того, Нацагентство оголосило повторний конкурс по об'єктах К. Жеваго (нерухомість у Києві та Полтаві).

Що стосується ефективності управління арештованими грошовими коштами, то АРМА дотримується сталого курсу на придбання «Військових облігацій», яких Нацагентство закупило на суму 3,7 млрд грн. Станом на 5 лютого 2024 року загальний портфель облігацій вже приніс процентного доходу в сумі майже 300 млн грн. Прогнозний процентний дохід від облігацій на 2024 рік складатиме 600 млн грн.

Додамо, що валютний депозитний портфель АРМА за січень збільшився на $5,7 млн та становить майже $20 млн та €7,8 млн. Значну частину цих коштів державний орган негайно спрямує на придбання «Військових облігацій» після затвердження змін до Закону про АРМА, які наділятимуть Агентство такими повноваженнями.