Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Законопроект №10397 розширить можливості АРМА у купівлі військових облігацій за валютні кошти

19-02-2024

16 лютого 2024 року Голова АРМА Олена Дума взяла участь у засіданні Комітету ВРУ з питань інтеграції України до ЄС щодо розгляду проєкту Закону №10397, який передбачає зміни до підпункту 2 пункту 2-2 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів", що стосується управління грошовими коштами в іноземній валюті.

В ході засідання Олена Дума поінформувала присутніх про те, що наразі АРМА має можливість розміщувати кошти на депозиті або купувати військові облігації у національній валюті, тоді як у іноземній валюті можливі дії обмежуються лише розміщенням на депозитних рахунках з максимальним доходом 1%. 

«Відповідні зміни розширять можливості АРМА у закупівлі військових облігацій за валютні кошти», - наголосила очільниця Агентства, акцентуючи увагу, що це може принести дохід на рівні 3-4 % річних, що буде значно вигідніше для державного бюджету.  

За словами Олени Думи, на даний момент на валютних депозитних рахунках АРМА розміщено понад 20 мільйонів доларів США та 8 мільйонів євро. Розмістивши таку суму на депозит, АРМА суттєво поповнить державний бюджет та посилить  фінансування обороноздатних проєктів.

Комітет вирішив, що проєкт Закону №10397 не суперечить Угоді про асоціацію та положенням Директиви 2014/42.