Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА щодо «Вінницяпобутхім»: до закінчення процесу націоналізації актив буде збережено

28-08-2024

 

Після рішення ВАКС щодо націоналізації приватного акціонерного товариства з російськими коренями Нацагентство звернулося до Кабінету Міністрів щодо підтримки ініціативи АРМА з продовження  управління активом для управителя, що вже забезпечує сталі надходження до Державного бюджету України.

Мова про одне з найбільш  інвестиційно привабливих підприємств у Вінницькій області - ПрАТ «Вінницяпобутхім».

В 2023 році АРМА здійснило моніторинг і контроль по діючим управителям арештованих активів, тоді ж було миттєво забезпечено ефективні результати. Так, загальна сума надходжень від ТОВ «Крайтекс-сервіс» (управителя) у першій половині 2023 року склала лише 750 тис. грн., але вже у серпні було отримано до державного бюджету за один місяць управління 7,5 млн гривень.

«Ось ця «тіньова дірка» і є прикладом  корупційних ризиків, які існували раніше. В сьогоденні безліч подібних резонансних кейсів  є «лакмусом» в замовній критиці проти Нацагентства або від колишніх власників, або тих, кому агентство не дає заробляти в тіні і направляє ці кошти в державу», - зазначила Голова АРМА Олена Дума.

Питання щодо подальшого наповнення бюджету обговорили на робочій нараді в Нацагентстві представники управителя (ТОВ «Крайтекс-сервіс»).

Гострими є теми, що стосуються проблем із реалізацією продукції, закупівлі сировини в іноземних партнерів та стрімкого зростання цін на сировину. 

До моменту націоналізації АРМА забезпечить збереження речових доказів та вживатиме заходів для ефективного управління, в тому числі забезпечить:

  • Проведення перевірок та моніторингу діяльності управителя;
  • звірку даних ДПА та інших органів влади;
  • перевірить закупівлі сировини за кордоном, та за завищеними цінами, що впливає на ціну продукції, що виробляється та виплат до бюджету за договором 

«У разі недотримання умов договору Нацагентство буде змушене розглянути питання аби таких «тіньових дірок» не було», - резюмувала Олена Дума