Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Голова АРМА Олена Дума взяла участь у ІІ Антикорупційному форумі

26-04-2024

Організатором форуму виступила Асоціація адвокатів України. Захід відбувся сьогодні, 26 квітня, за участі представників законодавчої, виконавчої та судової гілок влади, а також керівників топових українських адвокатських фірм.

Олена Дума розповіла про роботу системи антикорупційних органів України в умовах війни на прикладі АРМА та презентувала присутнім успішні кейси в роботі відомства.

За її словами, наразі проведені та тривають перевірки щодо ефективності контролю за управителями, які в результаті не лише викорінюють корупційні ризики, але й дають більші надходження до бюджету.

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) робить таку роботу, яку можна побачити наочно. За 30 років незалежності злочинці багато вкрали, збанкрутували, переоформили та вивели за кордон, тому наразі у держави мають бути ефективні інструменти для повернення такого майна в Україну або ж його реалізації в державних інтересах.

«За аналізом в 2020 році сума усіх активів, яка була виведена за кордон рівна майже 300 млрд доларів США», - зазначила Олена Дума.

Вона наголосила, що з прийняттям законодавчих ініціатив АРМА (деякі з них вже діють, деякі ще в роботі) наразі вже вдосконалюються державні механізми з виявлення, розшуку та управління арештованими активами, навіть тих, які знаходяться за межами України. Тож, вже незабаром АРМА буде розповідати про чергові резонансні кейси, результатом яких буде наповнення державного бюджету для посилення обороноздатності України.

Нагадаємо, у рамках ІІ Антикорупційного форуму Голова АРМА Олена Дума та Президент організації «Асоціація адвокатів України» Ольга Дмитрієва підписали Домовленність щодо взаємодії у сфері захисту прав власників арештованого майна.

Раніше, 23 квітня, законопроєкт № 10397 в цілому підтримали 299 народних депутатів і відтепер АРМА зможе купувати Військові облігації за рахунок арештованих коштів в іноземній валюті. Крім того, Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики рекомендував народним депутатам прийняти за основу законопроект №11009 від 12.02.2024.

Також у квітні, АРМА повідомило про стягнення понад 18 мільйонів доларів  з рахунків офшорних компаній Фрідмана та Авена .