Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Павло Великоречанін презентував практики роботи АРМА з управління санкційними арештованими активами

13-06-2024

Заступник Голови АРМА взяв участь у сесії «Конфіскаційний механізм України і практика ВАКС: ефективність державної політики». Захід відбувся за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Асоціації правників України. Участь у заході також брали представники Центру Дністрянського, Transparency International Ukraine, Інституту законодавчих ідей та державних органів України. 

Павло Великоречанін розповів учасникам сесії про резонансні кейси, над якими працює команда АРМА, зокрема:

  • Передача державі корпоративних прав та майна АТ «Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування «Насосенергомаш»
  • Поновлення ліцензії на видобуток газу на Сахалінському родовищі. Рішення суду з цього питання очікується вже 20 червня
  • Передача арештованого майна заміської резиденції віктора януковича “Межигір’я” до Державної установи “Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “МЕЖИГІР'Я”.

Він розповів і щодо проблемних питань, які потребують законодавчих змін. Як приклад, навів непоодинокі випадки із дуалістичністю статусу майна, арештованого в рамках кримінального провадження та водночас стягнутого рішенням ВАКС в дохід держави. 

“Це питання потребує врегулювання на законодавчому рівні та узгодження норм КПК та закону України про санкції”, - розповів заступник Голови АРМА.

Окремо Павло Великоречанін зупинився на законодавчих ініціативах АРМА, що стосуються стягнення в дохід держави активів санкційних осіб:

“АРМА запропонувала внести зміни до законодавства щодо врегулювання механізму стягнення в дохід держави активів санкційних осіб на підставі рішення суду. Це дозволить оминути складну довготривалу процедуру зарахування коштів до державного бюджету”.

Крім того, за його словами, АРМА має здійснювати реалізацію санкційних активів, оскільки всі вони були арештовані в рамках кримінальних проваджень. 

“Оскільки Нацагентство вже здійснило огляд та оцінку активу воно володіє повним обʼємом інформації та не потрібно проводити всі ці процедури повторно. Крім того, порядки АРМА з реалізації активів є простішими від ФДМУ, а кошти від реалізації можна спрямувати на закупку військових облігацій для посилення можливостей наших Збройних сил”, - підкреслив заступник Голови АРМА.