Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Від елітних яхт до замків під Версалем – АРМА продовжує розшукувати закордонні активи росіян та їх поплічників

02-07-2024

Агентство з розшуку та менеджменту активів  (АРМА) продовжує активну роботу в межах Міжвідомчої робочої групи Task Force UA з метою виявлення та розшуку активів військових злочинців та колаборантів за кордоном. Серед виявлених Агентством активів - елітні яхти, дорогі земельні ділянки в Лондоні, елітна нерухомість у європейських столицях, твори мистецтва вартістю понад 55 млн дол. США, і навіть замок-резиденція XVIII століття біля Версалю. 

Про це розповіла Голова АРМА Олена Дума, під час чергового засідання Міжвідомчої робочої групи.

«АРМА разом із іншими членами Task Force UA продовжує полювати на активи агресора по всьому світу. Ми вже впровадили систему 'віялових' запитів до банків, що дозволяє нам швидко та ефективно виявляти приховані кошти. Тісна співпраця з міжнародними партнерами та нові механізми взаємодії з Мін'юстом дозволяють нам діяти ще оперативніше та результативніше. Кожен виявлений і заморожений актив агресора та його поплічників  - це ресурс, вилучений з військової машини ворога», — підкреслила Олена Дума.

З початку повномасштабного вторгнення АРМА направило 628 запитів до іноземних юрисдикцій щодо російський активів. У рамках Task Force було надіслано 349 запитів до 88 країн та міжнародних організацій стосовно 557 осіб, які прямо чи опосередковано пов’язані із вторгненням рф. Зокрема, АРМА розшукало:

  • Частки у статутних капіталах іноземних товариств на суму понад 1,2 млрд грн;
  • Грошові кошти на суму 1,2 млн євро, 0,6 млн дол. США та 7,6 фунтів стерлінгів;
  • 244 земельні ділянки, 153 об'єкти нерухомості;
  • 75 одиниць автотранспорту;
  • 4 предмети мистецтва;
  • 2 морських та 1 повітряне судно.

Крім того, Агентство опрацювало більше 10 тисяч запитів від Міністерства Юстиції України, стосовно фізичних та юридичних осіб, щодо яких застосовано санкції. В результаті такої співпраці виявлено:

  • 971 об'єкт нежитлової нерухомості, 448 об'єктів житлової нерухомості, 1949 земельних ділянок;
  • Понад 173 млн грн, 630 тис. дол. США та 237 тис. євро;
  • Корпоративні права на суму 11 млрд грн;
  • 904 одиниці автотранспорту.

Також виявлено 2 одиниці авіаційного транспорту, 72 одиниці залізничного транспорту, 19 одиниць морського та річкового транспорту, 369 одиниць зброї, 118 одиниць сільськогосподарської техніки з комплектуючими, цінні папери та ін,

Особливо важливою є участь АРМА в операції "Оскар", ініційованій Європолом, де Агентство співпрацює з 41 країною-партнером. У 2024 році в рамках цієї операції АРМА направило 69 запитів, що вже дало перші результати - виявлено 7 об'єктів нерухомості вартістю понад 40 млн євро та корпоративні частки на 30 тис. євро.

Нагадаємо, що АРМА бере активну участь у роботі  української Task Force з розшуку, арешту та конфіскації активів осіб, причетних до воєнних злочинів росії. Серед учасників Task Force: Офіс генпрокурора, Національне агентство з питань запобігання корупції, Міністерство закордонних справ, Служба безпеки України, Національне антикорупційне бюро, Національна поліція та Держфінмоніторинг. Більше про роботу Міжвідомчої робочої групи розповідаємо тут.