Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Як працює Task Force з розшуку, арешту та конфіскації активів росіян?

04-07-2022

Для якнайшвидшої зупинки війни, збільшення санкційного тиску, притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах в Україні державні органи створили спільну робочу групу – Task Force UA.

АРМА бере активну участь в засіданнях Української Task Force з розшуку, арешту та конфіскації активів осіб, причетних до воєнних злочинів росії, та Task force Європейської комісії з питань заморожування та конфіскації активів.

Також серед учасників Task Force: Офіс генпрокурора, Національне агентство з питань запобігання корупції, Міністерство закордонних справ, Служба безпеки України, Національне антикорупційне бюро, Національна поліція та Держфінмоніторинг.

Task Force взаємодіє із правоохоронними, розвідувальними та іншими державними, компетентними органами США та країн ЄС, Європолом щодо обміну даними про активи осіб, причетних до воєнних злочинів, а також щодо імплементації санкцій та протидії фізичним і юридичним особам, які порушують ці санкції. Міжвідомча група працює з Task Forse KleptoCapture Департаменту юстиції США, Task Forse Freeze and Seize Європейської комісії та іншими партнерами, залучає до співпраці міжнародних експертів.

У роботі групи застосовуються інструменти OSINT, аналіз товарних, фінансових та цінно-паперових потоків. Крім цього, Task Force планує здійснювати системний аналіз активів компаній, бенефеціарами яких є суб’єкти РФ.

Як зазначила генеральний прокурор Ірина Венедіктова під час проведення координаційної наради з керівництвом правоохоронних і державних органів щодо роботи Task Force, за 100 днів роботи Task Force вдалося підтвердити наявність у фігурантів «магістральної справи» щодо агресії РФ 16 об‘єктів нерухомості, 5 рахунків у банках, 4 компаній та 2 земельних ділянок за кордоном. Скеровано вже 5 запитів про міжнародну правову допомогу щодо накладення арешту на нерухоме майно підозрюваних громадян рф до компетентних органів Італійської Республіки, Королівства Іспанії, Швейцарської Конфедерації та Чеської Республіки.

Крім того, Task Force UA запустив Портал повідомлень викривачів про активи осіб, причетних до агресії Росії проти України: https://reportsassets.nazk.gov.ua. За бажанням повідомлення на порталі можна подати анонімно.

Важливо, що, повідомивши про статки навіть анонімно, ви можете отримати шанс на значну фінансову винагороду. Адже за певних умов у багатьох країнах, таких як Україна, США та Велика Британія, для викривачів передбачена матеріальна винагорода – 10% від вартості активів.

Інформація про активи наблизить припинення війни шляхом економічного тиску на осіб, які підтримують «режим путіна». Зокрема, завдяки конфіскації майна підсанкційних осіб або внесення їх до санкційних списків.