Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА активно виконує рекомендації ОЕСР

20-08-2024

Голова АРМА Олена Дума провела робочу зустріч із в.о. Керівника офісу Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) в Україні. Метою зустрічі було знайомство з керівником регіонального офісу ОЕСР, окреслення поточного стану справ, досягнень АРМА та існуючих викликів у роботі Нацагентства.

Нагадаємо, що у 2023 році ОЕСР проводила моніторинг діяльності АРМА за 2022 рік та першу половину 2023 року. За результатами моніторингу були надані рекомендації, які АРМА поступово впроваджує Зокрема, було відкрито публічний доступ до Реєстру арештованих активів, вжито заходів для підвищення ефективності управління арештованими активами та налагоджено співпрацю з іншими антикорупційними органами.

Керівник офісу ОЕСР в Україні представив проєкти реалізовані Організаціею в Україні та зазначів можливі сфері співпраці  Агенством 

Зі свого боку, Голова АРМА подякувала за всебічну підтримку ОЕСР та зазначила, що обговорені зауваження і висновки звіту ОЕСР за 2022 рік та першу половину 2023 року, чітко демонстрували необхідність радикальних змін. Вона додала, що нова команда АРМА не просто виправила проблемні питання, але й вже активно задає тонус іншим органам у окремих напрямках.

"Це дійсно знакова зустріч для АРМА. ОЕСР є справжніми спостерігачами за діяльністю державних і антикорупційних органів. Ми раді чути позитивні відгуки, відчувати сприяння та незмінну підтримку у такі важкі для історії України часи. Ми вдячні ОЕСР за конструктивну співпрацю та підтримку реформ в Нацагентстві. Сьогоднішня зустріч - це важливий крок у подальшому зміцненні нашої взаємодії та впровадженні міжнародних стандартів у сфері управління арештованими активами в Україні", - підкреслила Голова АРМА Олена Дума.​​​​​​​​​​​​​​​​

Під час зустрічі Олена Дума представила й інші ключові досягнення Нацагентства за останній період, зокрема:

  •     Посилення міжнародної співпраці: у 2024 році підписано міжвідомчі угоди щодо розшуку та управління активами з п'ятьма країнами, ведуться переговори ще з дев'ятьма. АРМА активно співпрацює з міжнародними організаціями, зокрема є учасником Камденської міжвідомчої мережі з питань повернення активів (CARIN) та членом наглядової ради BAMIN.
  •     Затвердження Урядом плану заходів з реалізації Стратегії повернення активів на 2024-2025 роки, розробленого АРМА. Цей документ є дорожньою картою для вдосконалення системи управління арештованими активами в Україні.
  •     Значне збільшення обсягу арештованих грошових коштів в управлінні АРМА: з 5 млрд грн наприкінці 2023 року до понад 7,5 млрд грн на сьогодні. Очікується подальше збільшення цієї суми до майже 10 млрд грн.
  • .     АРМА за 2024 рік вже забезпечило майже 1,8 млрд грн надходжень до Державного бюджету України завдяки ефективному управлінню та реалізації арештованих активів.
  •     АРМА стало єдиним державним органом в Україні, який може закуповувати облігації внутрішньої державної позики "Військові облігації". Активне придбання Військових облігацій вже здійснено на суму близько 5,5 млрд грн. Також завдяки ініційованим АРМА законодавчим змінам, Агентство тепер може здійснювати закупівлю ОВДП за рахунок арештованих коштів в іноземній валюті. Так, АРМА вже закупило Військових облігацій  на 31 млн доларів США. Планується придбання облігацій ще на 6,5 млн євро.

Також під час зустрічі обговорювались ініціативи АРМА, які потребують залучення міжнародної технічної допомоги, зокрема створення офісу реформ, офісу міжнародних радників та вдосконалення Реєстру арештованих активів.

Довідково. Влітку 2022 року Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль передав заявку на вступ нашої держави до ОЕСР. ОЕСР об’єднує 37 найрозвиненіших країн світу. Метою діяльності ОЕСР є створення найкращих рішень для державної політики, яка сприятиме економічному процвітанню, рівним можливостям і добробуту.