Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА придбало військові облігації на понад 150 млн грн

13-09-2022

За ініціативи АРМА та завдяки підтримці і злагодженій роботі Кабінету Міністрів та народних депутатів України, Національне агентство отримало можливості для забезпечення додаткових надходжень до бюджету в умовах протидії російській агресії.

Після низки тривалих законодавчих та погоджувальних процедур та після остаточного погодження з Кабінетом Міністрів сьогодні АРМА придбало перший пакет військових облігацій на 152 мільйони гривень. Ці кошти будуть безпосередньо спрямовані до державного бюджету для використання в оборонних та інших важливих цілях під час воєнного стану.

 «В умовах війни з Росією держава гостро потребує додаткових джерел фінансового забезпечення. І гроші фігурантів кримінальних справ мають бути одним із таких ресурсів. Сьогодні єдиний спосіб легітимно і правильно використати арештовані кошти в інтересах держави – інвестувати їх в державні інструменти підтримки оборонної сфери», – повідомив керівник Національного агентства Дмитро Жоравович.

Також, за словами очільника АРМА, управління арештованими грошима має гарні перспективи в аспекті інвестування у військові облігації.

Це пов’язано з тим, що депозитний портфель АРМА постійно поповнюється, у тому числі за рахунок арешту російських та білоруських коштів. З початку війни динаміка передачі грошей зросла – близько 300 млн грн розміщено на рахунках з 24 лютого. На ці кошти постійно нараховуються відсотки, що збільшує їх загальний обсяг. До того ж зростання депозитного портфелю відбувається і внаслідок продажу арештованого майна – лише один з останніх реалізованих лотів дозволив поповнити депозит на майже 240 млн грн.

Відтак, ресурс для інвестицій у державні цінні папери має потенціал для збільшення, зокрема й завдяки тому, що дієвість цього інструменту повинна спонукати правоохоронців передавати в управління АРМА все більше арештованих активів та грошових коштів.

Зазначимо, що на придбання військових облігацій АРМА має право витрачати не більше 80% арештованих коштів у національній валюті. Для здійснення операцій залучається державний банк, а обсяг грошей для купівлі кожного пакету цінних паперів погоджуються з Кабміном.