Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА провело зустріч із Комісією, яка здійснює зовнішній аудит діяльності НАБУ

08-10-2024

АРМА провело зустріч з Комісією з проведення зовнішньої незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Ініціатором зустрічі виступила Комісія, яку очолює Роберт Вестбрукс, колишній слідчий у кримінальних справах і Генеральний інспектор США, а також екс-виконавчий директор Комітету з підзвітності та реагування на пандемію США. Крім нього, до складу Комісії входять Мартін Арпо, екс-заступник генерального директора Служби внутрішньої безпеки Естонії, та Герміона Кроньє, міжнародна експертка з питань боротьби з корупцією та повернення активів.

У ході зустрічі Голова АРМА Олена Дума презентувала ключові досягнення Нацагентства, зокрема в частині співпраці з НАБУ. Олена Дума представила Реєстр арештованих активів, що містить понад 324 тисячі записів, з яких 72 тисячі передані в управління АРМА за рішеннями судів. Багато з цих активів були арештовані в результаті співпраці з НАБУ.

Голова АРМА звернула увагу на взаємодію між Агентством та НАБУ, зокрема, в межах спільного Наказу про порядок взаємодії, затверджений Міністерством юстиції України, та підписаний Меморандум про співпрацю між відомствами.

Представники Нацагентства навели цифри співпраці з НАБУ у період з 2018 по 2024 роки - з моменту підписання спільного Наказу про взаємодію. Так,  запитів від усіх правоохоронних органів за 2018-2024 роки становить 23 047 запитів. Окремо опрацьовано 11 046 запитів від Мінʼюсту в санкційному механізмі та 68 - щодо політичних партій. Серед цих запитів -  418 запитів від НАБУ.

Окремо по Task Force з розшуку, арешту та конфіскації активів осіб, причетних до воєнних злочинів росії, Агентством опрацьовано та направлено до іноземних юрисдикцій 349 запитів.

Також було наведено приклади резонансних справ, у яких успішне розслідування та арешт активів стали можливими завдяки тісній співпраці з НАБУ. Агентством виявлено та розшукано активи відомих політиків, таких як Свинарчука, Деркача, Святаша та інших.

В ході робочої зустрічі підкреслено важливість подальшого покращення результатів такої співпраці задля збільшення надходжень до державного бюджету та підвищення ефективності ухвал судів. Зазначено, що для посилення цього процесу необхідне зміцнення  співпраці з НАБУ та внесення змін до спеціального закону про АРМА.

«АРМА є органом, що формує та реалізує державну політику в сфері розшуку та управління арештованими активами. Ми повністю відкриті до співпраці з усіма правоохоронними та антикорупційними органами та готові максимально сприяти і посилювати нашу взаємодію для досягнення спільних результатів», — зазначила Голова Нацагентства.

АРМА постійно враховує пропозиції міжнародних партнерів та представників громадянського суспільства. Зокрема, агентство підтримує ініціативу Transparency International щодо впровадження спільного планування арештів між АРМА та НАБУ, що дозволить значно покращити якість підготовки документів для прокурорів та суддів. «Це має бути відображено на рівні спеціального закону про АРМА. Нацагентство вже ініціювало обговорення цього питання на Комітеті Верховної ради України з питань антикорупційної політики», — підкреслила Олена Дума.

Команда Агентства представила приклади успішної співпраці з іншими органами досудового розслідування, зокрема зі Службою безпеки України. Йшлося про  спільне планування арештів, що допомагає уникнути ситуацій, коли в управління передається майно, яке не підлягає ефективному управлінню через часткові арешти або складну структуру власності.

Крім того, Олена Дума розповіла про реформування Агентства, яке розпочалося в другій половині 2023 року. В рамках цього процесу АРМА співпрацювало з НАБУ для викорінення корупційних схем, що існували у минулі роки. Національне Агентство зверталося до Національного бюро з ініціативою відрядження детективів та залучення виконання завдань та  обов’язків, що вимагають спеціальних знань та навичок.