Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА прозвітувало перед експертами Моніторингової групи Антикорупційної мережі ОЕСР

22-09-2023

21 вересня 2023 року Голова АРМА Олена Дума взяла участь у двосторонній віртуальній зустрічі з експертами Моніторингової групи ОЕСР з метою обговорення проєкту звіту Антикорупційної мережі Організації економічного співробітництва та розвитку (далі – АКМ ОЕСР) у межах реалізації 5-го раунду моніторингу України.

В рамках участі України в Стамбульському плані дій АРМА у межах компетенції забезпечується виконання рекомендації ОЕСР щодо покращення державної політики, зокрема, у сфері протидії корупції.

Врахування та практичне впровадження таких рекомендацій приведе до покращення зовнішніх оцінок стану боротьби з корупцією в Україні, та, як наслідок, поліпшення інвестиційної привабливості та зростання економічної активності через інклюзивну державну політику.

Зазначений звіт охоплює період: 2022 рік та першу половину 2023 року.

До АРМА за означений період було немало негативних зауважень, зокрема:

  • щодо недостатнього забезпечення прозорості та належної правової процедури під час діяльності АРМА з метою зміцнення довіри громадськості;
  • щодо затримки відкриття Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні;
  • щодо недостатнього запровадження прозорих та надійних процедур відбору управителів арештованими активами та потенційних зловживань під час продажу арештованих активів;
  • щодо необхідності приведення електронних аукціонів у відповідність до міжнародних стандартів і практик;
  • щодо можливої передачі повноважень АРМА стосовно управління активами іншому державному органу.

Під час свого виступу Голова АРМА зазначила, що протягом останніх двох місяців Агентство втілило комплекс зважених та скоординованих реформ, спрямованих на перезавантаження органу та покращення ефективності його функціонування.

Експертів Моніторингової групи ОЕСР проінформували про наступні досягнення, що спрямовані на оновлення АРМА та посилення його інституційної спроможності:

  • схвалення Стратегії повернення активів на 2023-2025 роки;
  • прийняття Антикорупційної програми на 2023-2025 роки;
  • створення Антикорупційної Ради АРМА;
  • посилення роботи з Громадською Радою АРМА;
  • цілеспрямована співпраця з громадськими антикорупційними організаціями;
  • розробка та внесення нового проєкту Порядку конкурсного відбору управителів арештованими активами (згідно зі ст. 148 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та Закону України «Про публічні закупівлі»);
  • внесення змін до Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах, із новацією: за межами України;
  • відкриття Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні;
  • внесення змін до Законів України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» та «Про санкції», з метою повернення повноважень АРМА в рамках санкційного механізму;
  • Урядом прийнято постанову про внесення змін до Положення про АРМА.

АРМА є унікальним органом, законодавчо уповноваженим на формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення, розшуку та управління активами. Зважаючи на це, очільниця АРМА звернула увагу міжнародних експертів на неможливість передачі функцій управління активами іншим інституціям.

Голова Моніторингової групи АКМ ОЕСР пані Русудан Міхелідзе запевнила, що ОЕСР бачить позитивну динаміку Агентства та стежить за інституційними змінами в АРМА.

АРМА переконане, що зберігаючи активну та прозору діяльність, в рамках чергового раунду моніторингу ОЕСР, Агентство продемонструє істотні досягнення і високу ефективність роботи, що, своєю чергою, призведе до позитивних іміджевих змін та посилення авторитету органу.