Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА розробило Рекомендації з розшуку та арешту криптовалютних активів

24-04-2020

Протягом останніх років у світовій економіці суттєво зростає популярність і капіталізація криптовалют, які через віртуальний характер все частіше стають інструментом зловживань. Використання цифрової валюти у незаконних фінансових операціях технічно ускладнює виявлення і розслідування таких злочинів. Тому з кожним роком у світі зростає кількість протизаконних дій, вчинених з використанням криптовалютного гаманця та за допомогою електронно-обчислювальних систем, комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку. Однак паралельно вдосконалюється і практика з питань виявлення, розшуку та накладення арешту на криптовалютні активи у кримінальному провадженні.

З огляду на важливість та актуальність проблеми, АРМА спільно з експертами розроблено Рекомендації з питань виявлення, розшуку та накладення арешту на криптовалютні активи у кримінальному провадженні.

В Рекомендаціях розкрито основні положення організації кримінальних проваджень, які включають операції з використання криптовалютних гаманців, методику підготовки до проведення окремих процесуальних дій, шляхи виявлення програмного забезпечення, пов’язаного з використанням віртуальних валют у злочинних цілях, їх основні ідентифікатори, а також висвітлено правові аспекти накладення арешту на віртуальні валютні гаманці, що використовуються у злочинній діяльності.

Рекомендації включають 6 розділів та містять актуальну інформацію про шляхи виявлення програмного забезпечення, необхідного для користування віртуальними валютами, про пошук збережених паролів, зокрема найбільш поширених їх форм та місць збереження. Додатково в Рекомендаціях наведені зразки клопотань про проведення обшуків та арешту майна, з якими правоохоронні органи звертаються до суду.

Розроблені Рекомендації дозволяють впорядкувати алгоритм дій, а відтак, підвищити ефективність заходів з виявлення, розшуку та накладення арешту на криптовалютні активи.

Також, дотримуючись ініціативного підходу у формуванні державної політики та імплементації кращих світових практик у сфері розшуку активів, зокрема і криптовалюти,  АРМА звернулось до міжнародних утворень, які працюють  у сфері  розшуку та повернення  активів з пропозицією ознайомитися з практикою України, поділитися своїми підходами та  долучитися до розробки дослідження у цьому напрямку.

Зокрема, АРМА започатковано консультації з:

  1. міжнародними організаціями – Інтерпол та Європол;
  2. глобальними мережами з повернення активів -  Камденською міжвідомчою мережею з повернення активів  (CARIN) та Ініціативою з повернення вкрадених активів (StAR);
  3. регіональними мережами з повернення активів  -  Азійсько-Тихоокеанського, Південно-Африканського, Східно-Африканського, Західно-Африканського та Карибського регіонів;
  4. Платформою установ з повернення активів держав-членів Європейського Союзу.

Такий майданчик з обговорення розроблених АРМА Рекомендацій  об’єднує понад 150 юрисдикцій. Це  сприятиме обміну досвідом між спеціалізованими установами та вирішенню низки проблемних питань, які постають перед уповноваженими інституціями у напрямку розшуку, знерухомлення та подальшого арешту криптовалюти. Крім того, АРМА розраховує на налагодження діалогу з іноземними партнерами для подальших можливих спільних дій у цій сфері.