Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА розширює співробітництво з Азійсько-Тихоокеанським регіоном

06-11-2020

03 листопада 2020 року Координаційна Рада Міжвідомчої мережі з повернення активів Азійсько-Тихоокеанського регіону (ARIN-AP) прийняла рішення надати АРМА статус Спостерігача в ARIN-AP.

Переговорний процес щодо набуття статусу спостерігача був тривалим і складним та розпочався в 2017 році.

В ході перемовин АРМА здійснювало презентацію ключових напрямків діяльності АРМА у сфері розшуку, виявлення та управління арештованими активами, основних здобутків та перспективних напрямків діяльності.

Іноземні колеги позитивно відзначили інституційний рівень, ініціативи та досягнення АРМА та висловили високу зацікавленість у подальшій співпраці.

 Партнерство з ARIN-AP покращить транскордонне та міжвідомче співробітництво в частині обміну інформацією з виявлення, розшуку та управління активами між установами, подібними АРМА, як в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, так і з державами-членами мережі, зокрема.

Серед основних завдань ARIN-AP є:

  • формування міцних міжнародних зв’язків з установами з повернення активів, організаціями, такими як UNODC, та іншими Міжвідомчими мережами з повернення активів (ARIN);
  • систематизація, формування та поширення кращої світової практики з повернення активів;
  • сприяння підготовці кадрів з усіх аспектів боротьби з доходами, отриманими від злочинної діяльності;
  • проведення досліджень/розробка кращих практик та систем повернення активів.

Однією з цілей ARIN-AP є розширення участі в мережі зацікавлених Установ з повернення активів з метою обміну найкращими практиками та оперативного пошуку рішень для спільних проблем, а також підвищення на міжвідомчій основі ефективності зусиль членів мережі в позбавленні злочинців незаконного прибутку.

Станом на сьогодні ARIN-AP об’єднує 25 юрисдикцій регіону та 9 спостерігачів. АРМА стало 10-м спостерігачем в цій мережі.

Таким чином, Агентство, як державний орган влади,  єдине набуло статусу спостерігача в мережі поруч з глобальними та регіональними утвореннями, такими як  Інтерпол (Interpol),  УНЗ ООН (UNODC), Світовий банк (World Bank) та регіональні мережі з повернення активів.

Регіональні мережі ARIN сприяють міжнародному співробітництву через неформальні канали комунікації між запитуючими і державами, що отримують запит, об'єднують відповідні компетентні органи та сприяють обміну інформацією та передовою практикою у галузі розшуку, виявлення та управління активами.

АРМА поставило перед собою завдання якомога активніше залучатися до роботи різних міжнародних організацій, установ та мереж у сфері повернення активів, аби бути всередині глобальних змін, що відбуваються у зазначеній сфері. Статус спостерігача в ARIN-AP – є важливим елементом цієї стратегії та сприятиме поглибленню діалогу з державами Азійсько-Тихоокеанського регіону.

Наразі АРМА встановлено співпрацю з глобальними інституціями CARIN, StAR, Інтерполом, EUROPOL та регіональними мережами з повернення активів у Балканському регіоні, Західній та Центральній Азії, Південній Африці, Східній Африці, Західній Африці, Карибському басейні та Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Загалом така співпраця охоплює приблизно 192 юрисдикції країн-членів, включаючи відповідні міжнародні організації.