Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА розшукало активи торговців зброєю

12-12-2022

В рамках опрацювання запиту Бюро економічної безпеки АРМА виявлено групу осіб, діяльність яких пов’язана із  придбанням, передачею та збутом зброї, бойових припасів та вибухових речовин не за цільовим призначенням.

Зокрема, аналізуючи суміжний кейс по розшуку активів псевдоволонтерів, які торгували гуманітарною допомогою, фахівці Нацагентства шляхом аналізу вилучених цифрових носіїв інформації встановили відомості, які вказують на організацію схеми продажу зброї та відмивання доходів, отриманих від незаконної торгівлі такою зброєю.

За результатами форензік-розслідування та структурування кейсу було встановлено факти транснаціональної та внутрішньодержавної купівлі, переміщення, зберігання та збуту на території України зброї, зокрема набоїв до  АК-74, магазинів, гвинтівок, у тому числі снайперських, автоматів АКСУ, пістолетів та ножів.

Один із власників цифрового носія в період з 2018 по 2021 роки здійснював спілкування, у тому числі через фото та аудіо контент, з абонентами, номери телефонів яких належать громадянам російської федерації. За геолокацією у активний проміжок часу встановлено переміщення особи у західних, східних, центральних регіонах України та найближчого зарубіжжя, а за аналізом фінансових потоків з’ясовано місця банківських установ, через які здійснювалось переведення безготівкових коштів у готівку.

Також було встановлено, що напрямки діяльності осіб із зазначеної групи до початку вторгнення рф в Україну не були офіційно пов’язані із торгівлею зброєю та не мали відповідних ліцензій.

Здійснивши заходи з виявлення і розшуку активів, працівниками АРМА відшукано активи, котрі належать фігурантам кейсу, зокрема:

  • Автомобільний транспорт – 9 од.;
  • Нежитлова нерухомість – 3 од.;
  • Земельні ділянки – 6 од.

Дослідження АРМА разом із контентом мобільних пристроїв, інформаційними матеріалами та фото направлено до правоохоронних органів для подальшого встановлення осіб, які задіяні в даній схемі, та притягнення винних до кримінальної відповідальності, а також з метою вироблення комплексних механізмів з мінімізації транснаціональних і внутрішньодержавних протиправних діянь.